Hlavní obsah

Stravenky pro některé školáky zdražily téměř o tři koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve školách, kam jídlo dováží stravovací společnosti, zdražily stravenky pro studenty a žáky o téměř o tři koruny. Tato služba je totiž stejně jako u závodního stravování zdaněna 19procentní základní sazbou daně z přidané hodnoty.

Foto: Západočeská univerzita

Na slavnostním zasedání byli dále představeni noví profesoři a docenti, předány pamětní medaile ZČU a stipendia vynikajícím studentům.

Článek

Stravování dětí v předškolních a ve většině školních zařízeních ale nepodražilo. Stejně jako stravování pacientů v nemocnicích a sociálních zařízeních spadá totiž podle ministerstva financí pod výkony školské, zdravotnické a sociální péče a je tak ze zákona osvobozeno od daně. 

Stravovací firmy požadují nápravu

"Nová úprava DPH diskriminuje stravovací společnosti, které poskytují služby ve školách," soudí ředitel firmy Eurest Miroslav Šole.

Skutečnost, že základní i střední školy, pokud vaří samy, jsou od daně podle výkladu ministerstva financí osvobozeny, odporuje podle něj směrnicím EU i českým zákonům. Zdražení obědů se podle Šoleho týká až tří stovek škol.

Stravovací firma, jež poskytuje v tuzemsku služby 36 školám, proto požaduje nápravu. Podle jejího výkladu zákona by měly odvádět 19procentní daň kromě mateřských školek všechny školní jídelny.

Navíc by se měla automaticky zvýšit cena obědů pro jakékoli cizí strávníky. Škola s vlastní jídelnou může nabídnout oběd například za 20 korun.

Firmy si stěžují u antimonopolního úřadu

Stravovací firma připraví stejné jídlo za 19 korun, ale s daní 19 procent ho od května prodává za 22,7 koruny. "Museli jsme zdražit. Nárůst DPH budeme muset pokrýt z prostředků určených na provoz," říká ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Tato škola využívá služeb stravovací firmy. Kvůli dani ale nezaplatí více jen studenti. Značný růst nákladů čeká i školu, která hradí i další služby okolo stravování.

Zástupci stravovacích společností navrhují řešit situaci novelou zákona nebo novým výkladem platné normy. Řešením může být podle nich vedle rovného zdanění 19 procenty nebo pěti procenty také osvobození školního stravování od DPH. Podali už i stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Zmatky kolem DPH

Průměrná cena stravenky pro žáka na prvním stupni základní školy stojí většinou stále 15,50 Kč, na druhém stupni 17 Kč, na střední škole 20 Kč a pro cizího strávníka 38 korun.

Řada vedoucích školních jídelen je z legislativního zmatku kolem DPH rozmrzelá. Dodnes totiž nevědí, zda se jich zvýšení této daně týká, či nikoliv. "Poskytujeme službu, když nandaváme jídlo na talíř, nebo neposkytujeme? To nám nikdo jasně neřekl," stěžuje si vedoucí školní jídelny při Základní škole v Zárečné ulici v Tachově Eva Šprochová.

Jinde zůstává vše při starém

Na nedávném třídenním školení v Pardubicích prý na tuto otázku nedovedli odpovědět ani přizvaní odborníci. "Dostali jsme pokyn jednat s finančními úřady. Ty nám prý řeknou, jak co bude," potvrdila vedoucí školní jídelny.

Bezprostřední zdražení obědů nehrozí ani ve školní jídelně v Brandlově ulici v Chebu. "Je možné, že k tomu dojde, nyní nás ale ke zvýšení cen jídel nikdo a nic nenutí," uvedla její vedoucí Věra Karkošková.

"Rýží, kterou máme na jídelníčku jedenkrát týdně, jsme se předzásobili. Předpokládám, že nám vydrží do konce školního roku. A banány, jejichž cena hodně vzrostla, nekupujeme tak často," dodala s tím, že i v budoucnu bude záležet na přístupu dodavatelů.

"V průměru vaříme denně 950 obědů. Zdražení jsme zatím nepozorovali ani u potravin. Máme na potraviny finanční limit, a pokud se do něj vejdeme, nemusíme zdražovat, což se nám prozatím daří," říká vedoucí školní jídelny Masarykovy základní školy v Bohumíně Anna Ploticová.

Škola navíc podle ní nakupuje ve velkoobchodech a tam minulý týden dokonce zlevnili vepřové maso o čtyři koruny na kilo.

Související články

Výběr článků

Načítám