Hlavní obsah

Stavebnictví v loňském roce rostlo nejrychleji za 14 let

• Aktualizováno
Novinky, bož

Stavební produkce za loňský rok vzrostla o 8,4 procenta, nejvíce od roku 2004. Jen v prosinci to bylo 3,9 procenta. Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Meziroční růst stavební výroby

Článek

„Rok 2018 byl pro stavebnictví úspěšný,“ komentovala výsledky Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistik stavebnictví ČSÚ. „Produkce rostla vysokým tempem na pozemním a inženýrském stavitelství,“ doplnila s tím, že se dařilo také bytové výstavbě.

Za celý loňský rok byla započata stavba o 5,1 procenta bytů více a dokončeno jich bylo dokonce o 18,5 procenta více. V absolutních číslech se v loňském roce zahájila stavba 33 121 bytů a dokončilo se jich 33 868.

Proti předloňskému prosinci se v tom loňském začalo stavět o 4,4 procenta bytů méně. Dokončeno jich bylo o 14,2 procenta více.

Stavební úřady vydaly v posledním měsíci roku meziročně o 0,9 procenta stavebních povolení méně, ale jejich orientační hodnota vzrostla o 28 procent. Za celý rok bylo vydáno o 3,6 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota stoupla o 1,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám