Hlavní obsah

Stavebnictví v listopadu rostlo o dvě procenta. Bytová výstavba je slabá

Novinky, tov

Stavební výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta po říjnovém růstu o 5,9 procenta, informoval v pondělí Český statistický úřad(ČSÚ). Pozemní stavitelství rostlo o 3,1 procenta, dokončených bytů je ale podle analytiků stále nedostatek. V inženýrském stavitelství, kam patří třeba dopravní stavby, došlo k poklesu o půl procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Počet zahájených bytů v listopadu meziročně klesl o 3,1 procenta na 2 594 bytů. V rodinných domech došlo k nárůstu počtu bytů o 6,4 procenta, v bytových domech byl zaznamenán výrazný pokles počtu zahájených bytů o 40,3 procenta.

Dokončených bytů v listopadu přibylo 4,6 procenta, celkem šlo o 2 693 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 18,5 procenta, v bytových domech došlo k poklesu o 0,4 procenta.

„Nedostatečná bytová výstavba zvyšuje ceny nemovitostí. Tato situace nahání mladé lidi do nájemního bydlení, čehož využívají pronajímatelé a zvyšují ceny nájmů,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

U inženýrského stavebnictví se projevují slabší státní investice do infrastruktury, na což upozornili ekonomové i v souvislosti s nedávno zveřejněným loňským hospodařením státního rozpočtu. [celá zpráva]

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 0,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda stoupla o 8,1 procenta na 41 447 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám