Hlavní obsah

Stavebnictví loni kleslo o 7,6 procenta, v prosinci ale začalo růst

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku se loni meziročně snížila o 7,6 procenta. V prosinci stavebnictví meziročně vzrostlo o 1,9 procenta, hlavně díky pozemním stavbám. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Počet zahájených bytů v prosinci meziročně vzrostl o 19,9 procenta, dokončených bytů přibylo o 4,3 procenta.

„Prosincový růst stavební výroby byl s ohledem na předchozí vývoj i počasí docela příjemným překvapením. Produkce se v tomto odvětví po roce opět mírně zvýšila. Samozřejmě nemohla téměř nijak vykompenzovat předchozí propad, ale jak se zdá, situace se pomalu začíná stabilizovat,” řekl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba - meziroční růst

Pozemní stavitelství podle něj zažívá pozvolný nárůst díky neutuchajícímu zájmu o komerční i bytové nemovitosti. „Nicméně stále se musí potýkat s administrativními překážkami, které prodlužují start nových projektů, čímž se vlastně přispívá především ke zvyšování cen realit v důsledku zaostávající nabídky,” dodal ekonom.

Za celý loňský rok produkce pozemního stavitelství klesla o 3,3 procenta, inženýrské stavitelství pak dokonce o 16 procent. Na druhou stranu stoupla hodnota stavebních povolení.

„Orientační hodnota stavebních povolení činila 284 miliard korun. V porovnání s rokem 2015 vzrostla o 11,5 procenta,“ uvedla Petra Cuřínová z ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám