Hlavní obsah

Stavební výroba zpomaluje, v červnu vzrostla jen o 0,8 procenta

Stavební výroba v Česku dál zpomaluje. V červnu meziročně vzrostla jen o 0,8 procenta. V květnu byl přitom nárůst o 3,3 procenta. K mírnému růstu nejvíce přispělo pozemní stavitelství, tedy stavby budov. Naopak produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší. Vychází to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavební produkce byla v červnu meziročně mírně vyšší zásluhou pozemního stavitelství. Loňská základna byla přitom poměrně vysoko, byl dokonce zaznamenán druhý nejvyšší růst v roce 2021. Meziměsíční pokles jde za inženýrským stavitelstvím,“ zhodnotila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Produkce v pozemním stavitelství byla meziročně vyšší o 3,1 procenta. U inženýrského stavitelství naopak nastal pokles o 4,2 procenta. V meziměsíčním srovnání bylo stavebnictví nižší o 0,7 procenta.

Stavební úřady vydaly meziročně o desetinu stavebních povolení méně, avšak orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14 procent, upozornil ČSÚ. Meziročně bylo v červnu zahájeno o 31,6 procenta bytů méně, dokončilo se jich ale o 4,7 procenta více.

Stavební materiály začaly pomalu zlevňovat

Ekonomika

„Počet dokončených bytů rostl díky kategorii bytových domů. Dokončování rodinných domů vázne také z důvodu růstu cen materiálů a nedostatku stavebních kapacit,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám