Hlavní obsah

Stavební firmy se odvolaly proti rekordní dvoumiliardové pokutě za údajný kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební firmy obviněné z kartelu v zakázkách se odvolaly proti více než dvoumiliardové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl to předseda úřadu Petr Rafaj. Podle něj se odvolalo všech sedm sankcionovaných firem. Na kartelu se prý podílely Skanska, Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice, Berger Bohemia a Lesostavby Třeboň.

Článek

Případem se nyní bude zabývat rozkladová komise předsedy ÚOHS, která rozhoduje v řádu měsíců.

Podle Mladé fronty Dnes manažeři stavebních firem koordinovali postup při přípravě zakázek, vzájemně se údajně informovali o nabízených cenách a dopředu rozhodovali, kdo ve které soutěži vyhraje.

Podle ÚOHS šlo o tři zakázky v souhrnné hodnotě 980 miliónů korun. Největší z nich byla stavba silnice R4 v úseku Mirotice–Třebkov, kde vyhrálo sdružení Strabag-Swietelsky. Šlo o období 2006 až 2008. Firmy svoje provinění odmítají.

Poškození dobrého jména

„Se stanoviskem ÚOHS nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že jsme se žádného protiprávního jednání nedopustili. Z tohoto důvodu proti rozhodnutí podáme rozklad k předsedovi ÚOHS,” uvedla už dříve mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková.

Také mluvčí společnosti M-Silnice Irena Bubeníková obvinění odmítla, firma je prý vnímá jako poškození dobrého jména. „Žádného protizákonného jednání se společnost nedopustila,” dodala mluvčí.

Skanska má zaplatit 648,8 miliónu korun. Podobnou pokutu udělil ÚOHS podle MfD Strabagu (614,2 mil. Kč) a Eurovii (603,2 mil. Kč). Pokuty úřad vyměřuje podle ročních obratů společností. Ostatní firmy mají podle ÚOHS zaplatit méně. Souhrnná sankce je nejvyšší v historii, kterou kdy ÚOHS uložil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám