Hlavní obsah

Stavaři hlásí nejvyšší vytíženost kapacit od začátku krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební firmy letos díky mírnému růstu sektoru a předchozímu propouštění hlásí největší vytíženost kapacit za posledních pět let a jen o procentní bod méně než v rekordním roce 2008. Vyplývá to z analýzy společností CEEC Research a KPMG Česká republika.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Efektivita stavebních firem se tak proti minulým letům zvýšila, nicméně za to mohlo především výrazné propouštění. Absolutní hodnota nabízených kapacit tak zůstává podstatně nižší než v roce 2008.

"Stavebnictví opustilo od počátku krize přibližně 45 tisíc pracovníků," upozornil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Některé odhady mluví až o 50 tisících propuštěných lidí.

Nárůst počtu zakázek vnímá například obchodní ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter.

"Ekonomicky přijatelných a kvalitativně vyhovujících kapacit začíná být nedostatek. To je i náš případ, kdy klíčové činnosti si zajišťujeme vlastními kapacitami a na další činnosti využíváme dlouhodobě prověřené partnery. Tato situace nahrává firmám, které dokázaly redukovat náklady, zefektivnit činnosti a přitom si zachovaly svoji odbornost," řekl.

Silniční projekty stále váznou

"Je vidět, že některá odvětví se již ´rozhýbala´. Železničních projektů je dostatek. Silniční projekty bohužel stále ještě nejsou, což je způsobeno především nepřipraveností projektů a množstvím změn v managementu ŘSD," dodal ředitel Skansky Dan Ťok s tím, že u privátních zakázek vidí mírné zlepšení. Očekává, že projektů bude přibývat.

Z pohledu zejména pozemního stavitelství vidí trend podobně provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner. "Při porovnání s uplynulým rokem zaznamenávám ve stavebnictví nejen nárůst plánovaných projektů, ale i zvýšený počet realizací s požadavky až překvapivě rychlých termínů dodání. Takový trend ale neplatí zcela plošně. Zvýšený zájem v naší výtahářské branži pozoruji v rezidenčním sektoru a v projekci i výstavbě administrativních budov," uvedl.

České stavebnictví výrazně zasáhla ekonomická krize, obor od roku 2008 přišel o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem. Jedním z důsledků krize je výrazný pokles cen ve veřejných stavebních tendrech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám