Hlavní obsah

Státních dluhopisů si lidé objednali za 21 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkový objem objednávek státních dluhopisů pro občany činí podle údajů ministerstva financí (MF) 21,2 miliardy korun. Původně MF chtělo prodat dluhopisy za deset miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od objednávky, jinak bude transakce stornována. Dluhopisy bylo možné objednat do pátku 7. října, MF je následně vydá 11. listopadu.

Ministerstvo původně plánovalo dluhopisy prodávat do 1. listopadu, ale kvůli velkému zájmu investorů přijímalo objednávky jen od pondělí 3. října do pátku 7. října.

Lidé, kteří si z jakéhokoli důvodu nestihli objednat, nicméně nemusí smutnit. Příští rok hodlá nabídnout MF dluhopisy za přibližně 40 miliard korun. Půjde tak o pětinu toho, co si bude vláda muset podle Kalouska půjčit, tedy asi 200 miliard korun.

Dluhopisy bez zdanění

Dluhopisy byly od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohli koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále byly k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta.

Úroky budou připisovány každý rok. Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám