Hlavní obsah

Státní rozpočet se v listopadu dostal do dvanáctimiliardového deficitu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet byl na konci listopadu ve schodku 11,6 miliardy korun. V pátek to oznámilo ministerstvo financí. Celkové příjmy dosáhly 1 141,8 miliardy korun, výdaje 1 153,4 miliardy. Jde o výrazné zhoršení oproti loňskému roku, kdy byl rozpočet po jedenácti měsících v přebytku 55,5 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-listopad

Článek

„Hospodaření státu zhoršily výrazně vyšší výdaje na platy ve školství, které se projevily nutností převést více peněz na kraje a obce, tedy zřizovatele škol,“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Podle všeho se konečně začíná rozjíždět čerpání evropských fondů. I výdaje na sociální dávky pokračovaly v růstu, a to především díky vyšším výdajům na důchody v letošním roce,“ dodal.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda připomněl, že v období od roku 2005 hospodařil v listopadu stát s příznivějším výsledkem v letech 2005, 2007, 2008 a 2016. „Za celý letošní rok vykáže stát podle našeho předpokladu přebytek deset miliard korun. Při rozpočtovaném deficitu 60 miliard jde pochopitelně o příznivý výsledek,“ uvedl.

„Opět však vyvstávají otázky ohledně propastného rozdílu mezi rozpočtovaným a skutečným výsledkem hospodaření státní kasy. Tento rozdíl lze rychlejším než předpokládaným růstem HDP opodstatnit jen částečně,“ připomněl Kovanda. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Pro příští rok zatím ministerstvo plánuje rozpočet se schodkem 50 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám