Hlavní obsah

Státní lesy skončí v černé nule

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Lesy ČR (LČR), kterému patří téměř polovina lesů v zemi, by měl letos skončit v mírném zisku. Právu to sdělila mluvčí podniku Eva Jouklová. Původně přitom Lesy ČR očekávaly, že by za letošek mohly vykázat ztrátu až 1,9 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podnik letos předpokládá hospodářský výsledek na úrovni černé nuly, tedy asi 70 milionů Kč. Negativní vliv na hospodářské výsledky mají přetrvávající nízké ceny dříví a prodej dříví horší kvality z kůrovcových těžeb současně s nárůstem nákladů na pěstební činnost. Pozitivně se projevují státní příspěvky na hospodaření a kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity,“ uvedla Jouklová.

Negativní vliv mají nízké ceny dříví a prodej z kůrovcových těžeb
Eva Jouklová, LČR

Loni se hospodaření LČR propadlo do ztráty 788 milionů Kč po zdanění, v roce 2018 měl podnik zisk 70 milionů. Letos ještě v prvním pololetí kvůli kůrovci a nízkým cenám dřeva vykazoval ztrátu 480 milionů, když tržby LČR do června meziročně vzrostly o sedm procent na 3,94 miliardy Kč, zatímco těžba dřeva vzrostla o 13 procent na 6,34 milionu metrů krychlových.

S mírným ziskem za letošek počítá i druhý státní podnik s právem hospodaření na lesních pozemcích – Vojenské lesy a statky (VLS), jež jsou asi desetkrát menší než LČR.

Topit dřevem se letos díky kůrovci vyplatí

Finance

„Loňský rok skončil kladným hospodářským výsledkem se ziskem 11 milionů před zdaněním, a i za letošní rok očekáváme vyrovnané hospodaření s mírně ziskovou bilancí,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

„I letošní hospodářské výsledky bude dominantně ovlivňovat přetrvávající kalamitní situace, jejímž důsledkem jsou nízké realizační ceny dříví na trhu. Sekundární vliv bude mít i jarní omezení trhů v důsledku covidu19, které ovlivnily především odbyt dříví, ale i zvěřiny,“ dodal.

Prodávají majetek

Výsledky obou státních podniků vylepšuje prodej majetku, případně čerpání dříve vytvořených finančních rezerv. Podle Jouklové LČR loni prodaly majetek za 130 milionů, letos má být výnos kolem 280 milionů. „Tento majetek je pro činnost a hospodaření podniku vyhodnocen jako nepotřebný a s jeho držbou jsou obvykle spojeny další náklady,“ doplnila mluvčí.

Bez tržeb z prodeje majetku, který rovněž označují jako nepotřebný, by končily ve ztrátě i VLS. Za loňský rok tyto tržby podle Sotony činily 161 milionů Kč, a to včetně směn majetku.

V lesích jižní Moravy je více housenek než v tropech, zjistili biologové

Věda a školy

LČR mají rezervní fond, kde je nyní zhruba 1,25 miliardy Kč. Do státního rozpočtu podnik naposledy odvedl peníze v roce 2018. Od roku 2014 to za pět let přitom bylo 32 miliard Kč. Za letošek se s odvody státu podle Jouklové nepočítá, stejně jako vojenské lesy nejspíš opět nepřispějí do rozpočtu ministerstva obrany. „Za rok 2019 nebyl na základě aktuální situace v lesnickém sektoru realizován odvod do fondu zakladatele. Předpokládáme, že se neuskuteční ani letos,“ potvrdil Sotona.

Klubová sedadla

Přestože bez prodejů majetku by byly VLS ve ztrátě, platí si např. klubová sedadla v pražské O2 areně. Podle informací Práva jde o půl milionu Kč ročně. „Jde o benefit vyjednaný v rámci kolektivní smlouvy. Nejedná se o daňový náklad,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jiří Caletka.

Na určité nedostatky v hospodaření obou státních lesnických podniků upozornil v minulých letech Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V případě Vojenských lesů zjistil, že podnik například postavil rodinný dům pro ubytování ředitele divize Karlovy Vary za více než 7,3 milionu Kč.

Lesy ČR jsou v půlmiliardové ztrátě

Ekonomika

Takové náklady jsou podle NKÚ neúměrně vysoké s ohledem na to, jaký účel má tato stavba plnit. „Řešit ubytování zaměstnance – přestože se jedná o vedoucího pracovníka – výstavbou rodinného domu s rozlohou 233 m2 a s pozemkem přes 2500 m2 vysoce překračuje obvyklý standard poskytovaných benefitů,“ uvedl NKÚ ve zprávě z loňského ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám