Hlavní obsah

Státní dluh se snížil na 589 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní dluh ve 3. čtvrtletí klesl o více než deset miliard korun na 589,3 miliardy korun. Oznámilo to v pátek ministerstvo financí. Dluh se snížil poprvé od konce roku 2002, podle resortu je však pokles spíše technického rázu. V přepočtu na jednoho obyvatele nyní dosahuje necelých 60 000 Kč.

Foto: Klára Obručová

Mikulášský den ve Vsetíně se těší již mnoho let velké oblibě

Článek

Stát svůj dluh stále více financuje dluhopisy s delší splatností, naopak podíl krátkodobých pokladničních poukázek opět klesl. Cílem vlády je využít stále nízkých úrokových sazeb a přejít na dluhopisy s delší splatností, čímž stát ušetří na úrocích. Průměrná splatnost státních půjček se prodloužila ze 3,54 na 3,69 roku.

Podíl krátkodobého státního dluhu klesl ze 35,3 na 28,7 procenta. Ministerstvo financí tak dosáhlo plánovaného podílu krátkodobého dluhu, který je 25 až 30 procent. V druhé fázi chce resort tento podíl do konce roku 2006 snížit pod 20 procent.

Takzvaný obchodovatelný státní dluh činil ke konci 3. čtvrtletí 572,2 miliardy korun. Podíl státních pokladničních poukázek se také snížil z 26,4 na 25,6 procenta, zbytek tvoří střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy. Na konci roku až 630 mld

Stát letos plánuje vydat na úhradu schodků státního rozpočtu dluhopisy v celkové výši 103,6 miliardy korun. Letos také poprvé vydal dluhopisy na zahraničních trzích, a to v celkovém objemu asi 1,5 miliardy eur (47 miliard Kč). Státní dluh se tak na konci letošního roku vyšplhá zřejmě na téměř 630 miliard Kč.

Státní dluh je dluhem centrální vlády. Spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Jeho výši ministerstvo financí zveřejňuje později.

Podle statistického úřadu Evropské unie Eurostat činil loni veřejný dluh ČR 956,2 miliardy korun, tedy 37,6 procenta HDP. Eurostat do něj na rozdíl od ministerstva financí započítává i státní záruky nebo neuhrazené ztráty České konsolidační agentury a jejích dceřiných společností. Pro budoucí přijetí eura, které ČR plánuje pravděpodobně na rok 2010, nesmí veřejný dluh překročit 60 procent HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám