Hlavní obsah

Stát spěchá s podpisem smlouvy na prodej Telecomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové vlády by mohli smlouvu o prodeji Českého Telecomu španělské společnosti Telefónica podepsat už příští úterý. Řekl to místopředseda Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta. Den nato bude kabinet rozhodovat o tom, zda podá demisi.

Článek

Vláda ve středu rozhodla, že prodá státní podíl v Telecomu Telefónice za 82,6 miliardy korun. [celá zpráva] Analytici tvrdí, že prodej byl očekávaný a kabinet by opravdu překvapil, když by se rozhodl nevyhovět nabídce Telefóniky, která podle některých byla až příliš vysoká.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Gaťka by se v případě pádu vlády celá transakce zřejmě výrazně zpozdila, protože podpis některého z ministrů by měl figurovat pod smluvní dokumentací. "Pokud vláda padne, tak se celý proces prodlouží do jmenování nového kabinetu," řekl.  Pokud ale obě strany stihnou smlouvu podepsat ještě před případným pádem vlády, prodej se nezpozdí.

Po podpisu smlouvy musí akvizici schválit Evropská komise a tuzemské regulační úřady. Uzavření transakce předpokládá ministr financí Bohuslav Sobotka v polovině letošního roku. Peníze stát použije na financování fondů dopravy, do něj by mělo jít asi 25 miliard korun. Další peníze půjdou na sanaci ekologických škod, úhradu ztrát České konsolidační agentury a nemalá suma také na nastartování penzijní reformy.

Obchodování s Telecomem se pohnulo

Zpráva o prodeji firmy ve čtvrtek zahýbala obchodováním na pražské burze. Akcie Telecomu sice nijak výrazně neposílily ani neoslabily, ale obchodovalo se s nimi velmi živě.

"Telecom po ránu otevřel na 450 korun, nyní již postupně klesá a dostal se na středeční zavírací cenu; na trhu jsou vidět účty, které realizují své zisky," popsal průběh Viktor Reischig z firmy Patria Finance.

Reklama

Související články

Nejvyšší nabídku za Telecom podala Telefónica

Většinový podíl v Českém Telecomu získá pravděpodobně španělská Telefónica. Ve druhém kole nabídla za 51procentní podíl nejvyšší částku ze všech uchazečů, 82...

Vláda prodala Telecom španělské Telefónice

Vláda ve středu rozhodla, že Český Telecom získá španělská společnost Telefónica za 82,6 miliardy korun. Informaci potvrdili ministr pro místní rozvoj Jiří...

Výběr článků

Načítám