Hlavní obsah

Stát pošle obcím další peníze na dostupné byty. Celkem jim rozdělí víc než miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce a kraje získají více peněz na výstavbu dostupného nájemního bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo z evropských prostředků dalších 400 milionů na přípravu nových projektů. Celkovou podporu, která je veřejným institucím nyní dostupná, tak navýšilo na 1,4 miliardy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Stát chce podpořit obce při výstavě vlastních bytů (ilustrační foto)

Článek

„Rozšiřování obecních bytových fondů je efektivní způsob, jak dlouhodobě zvýšit dostupnost bydlení. Větší města to dobře vědí a mnoho z nich se už touto cestou samo vydalo. Od starostů a starostek menších obcí ale často slyším, že je brzdí drahá příprava bytových projektů. Bez toho se pak ani nemohou hlásit o dotace nebo úvěry na výstavbu a rekonstrukce,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti).

Za nových 400 milionů chce úřad podpořit projekty s celkovými investičními náklady ve výši čtyři miliardy korun.

Dostupné bydlení u soukromníků naráží. Snaží se hlavně obce

Ekonomika

Česká komora autorizovaných inženýrů a architektů činných ve výstavbě spočítala, že obce by mohly stavět byty s náklady mezi 51 a 59 tisíci korunami za metr čtvereční. Pro představu 70metrový obecní byt by tak šel postavit asi za čtyři miliony korun. Projekty za čtyři miliardy by tak mohly přinést zhruba tisíc takových bytů.

Dotace budou moci obce a kraje využít například na zpracování projektové dokumentace, vytvoření studií proveditelnosti nebo realizaci architektonických a urbanistických soutěží. Od státu na tyto činnosti mohou dostat zpět až sto procent nákladů.

Právě příprava projektové dokumentace je podle komory zásadní. Rozhoduje například o tom, zda bude bytový dům dokončený v požadované kvalitě, zda bude energeticky nenáročný, případně jaké budou celkové náklady na jeho dokončení.

„I s kvalitním projektem se může při stavbě něco pokazit, ale bez něj kvalitní, cenově dostupné a provozně nenáročné bydlení zcela jistě pořídit nelze,“ konstatoval Robert Špalek, předseda komory.

Obce mají chystat projekty do zásoby

Obce jsou aktuálně hlavním tahounem výstavby dostupných bytů. Ze soukromníků rozjíždějí podobné projekty jen Česká spořitelna a Kooperativa.

Z nedávného průzkumu ministerstva pro místní rozvoj vyplynulo, že svůj bytový fond by rádo rozšířilo až 70 procent obcí. V uplynulých osmi letech jich k tomu ale přistoupila jen třetina. Podle Bartoše zbytek nic nepodnikal i proto, že neměl připravené projekty a pozemky. To chce zmíněnými dotacemi změnit.

„Díky této podpoře mohou mít obce projekty v zásobě, a jakmile se objeví možnost výhodného financování, budou na to připravené,“ doplnil ministr.

Ten by zároveň rád nastartoval větší spolupráci obcí a krajů s bankami a developery. Dotace tak půjdou využít i na přípravu smluv s nimi, například v rámci takzvaných PPP projektů.

Developeři chystají zdražování bytů a domů. Lidé je budou kupovat rychleji než oni stavět

Ekonomika

Výběr článků

Načítám