Hlavní obsah

„Staré a tlusté“ letušky Aeroflotu prohrály spor s firmou

Právo, Alexandra Malachovská
Moskva

Zklamání přinesl letuškám ruského Aeroflotu rozsudek moskevského soudu, který zamítl jejich žalobu na zaměstnavatele kvůli údajné diskriminaci. Ženy požadovaly finanční a morální kompenzaci za útlak zaměstnavatele kvůli váze, vzhledu a věku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Letušky Irina Ijerusalimská (45) a Jevgenija Magurinová (41) si stěžovaly, že společnost je kvůli tělesným parametrům vyloučila z mezinárodních letů a přeřadila na špatně placené vnitrostátní linky. [celá zpráva]

„Nemohu létat ani do Petrohradu. Jsem tam pro ně stará, tlustá a ošklivá,“ stěžovala si ­serveru meduza.io Magurinová s tím, že místo zahraničních destinací musí létat do Nižněvartovsku a Karagandy, ač ovládá několik cizích jazyků.

Ijerusalimská, jež u Aeroflotu pracuje 19 let, požadovala milión rublů (asi 450 tisíc korun) za to, že jí zaměstnavatel snížil mzdu „kvůli velikosti saka“. Soud však označil její stížnost za neopodstatněnou.

Právní zástupci leteckého dopravce, jejž mezitím uživatelé portálu TripAdvisor vyhodnotili jako údajně nejlepší evropskou leteckou společnost, diskriminaci popřeli. Zároveň ale přiznali, že „nadměrné tělesné parametry“ komplikují pohyb na palubách strojů a způsobují dodatečné náklady na palivo. Soudu také tvrdili, že cestující preferují „mladý a pohledný“ personál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám