Hlavní obsah

Spotřeba plynu v Česku dále klesá, oznámil Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba plynu se v České republice za první pololetí snížila o 544 milionů krychlových metrů. Celkem jsme spotřebovali 3749 milionů krychlových metrů, zatímco loni za stejné období to bylo 4292 krychlových milionů metrů. V sobotu to oznámil ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr snížení spotřeby ocenil i v souvislosti s tím, že letošní průměrná teplota je ve srovnání s loňskem o 0,3 stupně Celsia nižší.

ČR momentálně odebírá plyn přes Německo, přičemž jde jednak o plyn z Norska a pak také o zkapalněný plyn, který se zpracovává v pobřežních LNG terminálech. Z Ruska přes Slovensko ČR žádný plyn neodebírá.

Pozitivní je podle Síkely i to, že se daří doplňovat zásobníky. „Současné zásoby jsou v porovnání s minulými roky rekordní a tempo tvorby zásob je podobné jako v předešlých letech,“ dodal.

V zásobnících je momentálně 2910,2 milionu metrů krychlových plynu, což je výrazně více než v posledních dvou letech.

Loňská spotřeba plynu v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně.

Síkela: Chtěl bych být eurokomisařem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám