Hlavní obsah

Spor o železo se vyostřuje, na vyřešení je už jen pár dní

Právo, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

S naléhavou žádostí o svolání mimořádného zasedání vlády, na němž by se kabinet zabýval sporem mezi státní společností Osinek, která ovládá Vítkovice Steel, a Vysokými pecemi Ostrava (VPO) ze skupiny Mittal Steel, se obrátili v úterý na premiéra Jiřího Paroubka předsedové odborů VPO a Koksovny Mittal Steel Ostrava (MSO).

Článek

Dva roky trvající spor o ceny surového železa, které VPO dodávají do hutní firmy Vítkovice Steel, se v poslední době velmi vyostřil. Vysoké pece Ostrava nedávno znovu pohrozily, že pokud do konce dubna nebude uzavřena standardní dlouhodobá obchodní smlouva, zastaví k 1. květnu dodávky tekutého surového železa do Vítkovic Steel.

Svých finančních nároků za již uskutečněné dodávky se obě strany domáhají soudně. Osinek minulý týden napadl žalobou únorové rozhodnutí antimonopolního úřadu, podle něhož VPO surové železo prodávají za tržní ceny.

"Nesouhlasíme s tím, aby se spor o cenu surového železa řešil způsobem, na který by měly doplatit stovky zaměstnanců ve společnostech Vítkovice Steel, VPO a MSO, ale i v dalších firmách v synergickém řetězci, ztrátou zaměstnání," napsali odboráři premiérovi.

Pokud by skutečně VPO dodávky železa do Vítkovic Steel zastavily, celkem by to mohlo mít dopad až na dva tisíce pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám