Hlavní obsah

Spojené státy na krizi eurozóny nepřispějí, je přesvědčen německý ministr

Novinky, pit
Berlín

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nevidí žádnou šanci, že by Spojené státy navýšily zdroje Mezinárodního měnového fondu (MMF) v souvislosti s pomocí Evropě zmítané dluhovou krizí. Důvod spočívá v odmítavém postoji amerického Kongresu.

Článek

Po summitu eurozóny počátkem prosince bylo dohodnuto, že se formou bilaterálních úvěrů navýší kapacita Mezinárodního měnového fondu (MMF) o 150 miliard eur, připomíná agentura Reuters.

Dalších 50 miliard se očekává od evropských zemí mimo oblast eurozóny. Přispět měly i mimoevropské státy. Bílý dům nicméně v pátek uvedl, že MMF se sídlem ve Washingtonu má „značné zdroje“ pro řešení krize v eurozóně a američtí daňoví poplatníci nebudou v této souvislosti dále zatěžováni.

„Washington nemůže realizovat bilaterální úvěry pro MMF bez schválení Kongresu. A to se nestane, což už i americká vláda dala najevo,“ sdělil Schäuble.

Naopak by se podle ministra financí mohla na financování podílet Velká Británie, ačkoli není členem eurozóny. Pozice Číny zatím není úplně zřejmá, nicméně nejlidnatější země světa „nenaznačila žádné protichůdné postoje“.

Reklama

Výběr článků

Načítám