Hlavní obsah

Španělé vyšetřují zpěvačku Shakiru kvůli údajným daňovým únikům

Novinky, tov

Španělské daňové úřady obviňují slavnou kolumbijskou zpěvačku Shakiru, že v letech 2011 až 2014 nezaplatila v zemi daně, ačkoli byla rezidentkou ve Španělsku. Nezaplacené daně mohou dosahovat desítek miliónů eur, uvedla španělská média.

Foto: Milan Malíček, Právo

Shakira na archivním snímku na koncertu v Praze

Článek

Španělské daňové úřady už požádaly státního zástupce, aby zahájil vyšetřování zpěvačky s podezřením na daňový únik. Majetek Shakiry se odhaduje na více než 200 miliónů eur (přes čtyři miliardy korun).

Španělské agentuře Efe potvrdila vyšetřování v oblasti daní společnost PriceWaterhouseCoopers, která pro zpěvačku zpracovává audit.

Podle španělských zákonů jsou za daňové rezidenty považování všichni, kdo v zemi stráví více než půl roku. Shakira, která je partnerkou fotbalisty FC Barcelona Gerarda Piquého, se přihlásila k pobytu ve Španělsku v roce 2015. Úřadům jde o příjmy z let 2011 až 2014 - a daně chtějí zaplatit ze všech příjmů zpěvačky, tedy nikoli pouze z příjmů, které získala v této zemi.

Podle listu El País zpěvačka v těchto letech ministerstvu financí nahlásila, že pobývá na Bahamách, které jsou daňovým rájem. Úředníci se to ale snaží popřít svědectvím z různých míst, které měla pravidelně navštěvovat v Barceloně - například kadeřnictví.

Španělské úřady v minulých letech vinily z daňových úniků řadu známých osobností, mezi nimi například argentinskou fotbalovou hvězdu Lionela Messiho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám