Hlavní obsah

Sony je ve ztrátě, propustí až deset tisíc zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Sony propustí až 10 000 zaměstnanců, to je kolem šesti procent globální pracovní síly. Napsal to v pondělí tamní ekonomický list Nikkei, podle něhož firmu k masivnímu propouštění vede ztrátové hospodaření. S ním se podnik potýká už čtyři roky. Sony přitom není zdaleka jediným japonským podnikem, který je nucen kvůli ztrátám propouštět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový šéf podniku Kazuo Hirai je teď pod velkým tlakem, aby vrátil firmu zpět k ziskovému hospodaření. Podle listu Nikkei by zmíněných asi 10 000 pracovních příležitostí mohlo zmizet do konce letošního roku. Asi polovina rušených míst má být z chemicko-technologické a LCD divize.

Firma zprávu listu Nikkei zatím nekomentovala. Velké propuštění už firma oznámila v prosinci 2008, kdy naplánovala pokles počtu pracovních míst asi o 16 000. Tehdy reagovala na dopady globální finanční krize, která s sebou přinesla i propad poptávky po elektronice. Navzdory tehdejšímu propouštění se ale firma nedokázala vrátit k ziskovému hospodaření.

Obdobné potíže má v Japonsku více firem, a to nejen v odvětví elektrotechniky. Snížení výdajů oznámily například firmy NEC anebo Sumco, nevyhnul se mu ale ani makléřský dům Daiwa Securities. Nikkei napsal, že v rámci dalších plánovaných úspor by sedm vrcholových manažerů mohlo být požádáno, aby vrátilo prémie.

Koncern Sony měl na konci března v celém světě asi 168 200 zaměstnanců. Firma tak patří k hlavním výrobcům elektroniky na světě, vedle tradičních výrobků, jako jsou DVD přehrávače, televizory a notebooky, je Sony hlavním světovým výrobcem herních konzolí. Její konzole PlayStation na trhu soupeří s konkurenčními výrobky firem Nintendo a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám