Hlavní obsah

Sobotka: Zvýšení platů policistů se nemusí odložit

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zvýšení platů policistů, vězeňských dozorců a hasičů, ke kterému by mělo dojít podle již schváleného služebního zákona od ledna 2005, nemusí být nutně odloženo. Uvedl to v neděli v pořadu Sedmička na Nově ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Aleš Plevka

Skákací hrad čelil statečně náporu neposedných capartů

Článek

Odklad zvýšení platů v ozbrojených složkách požadují lidovci. Podle nich tyto odměny rostou nepřiměřeně ve srovnání s ostatními pracovníky rozpočtové sféry, například učiteli. Kromě toho upozorňují, že Evropská unie požaduje výdaje státního rozpočtu o 12 miliard korun nižší než předpokládá Sobotka. Podle KDU-ČSL by se nezvyšováním platů policistů a hasičů ušetřilo asi 8,5 miliardy korun.

Ministr financí původně návrh, který ve Sněmovně prosadil jako ministr vnitra v minulé vládě dnešní premiér Stanislav Gross, nepodporoval, má nyní už poněkud jiný názor. "Já se domnívám, že je situace řešitelná i úsporami v jiných oblastech a že nemusí nutně dojít k tomu, aby v příštím roce byla účinnost zákona o platech policistů odložena. Podle jeho slov "jde o zákon, který již byl schválen a budeme hledat v rámci koalice takové řešení, které umožní, aby v příštím roce došlo ke zvýšení platů nejen policistů, ale i ostatních zaměstnanců veřejného sektoru."

Na otázku, zda by bylo reálné, aby premiér couvl v tomto záměru, Sobotka odpověděl: "V tuto chvíli již nejde pouze o pozici pana premiéra, je to v tuto chvíli vyjednávací pozice soc. dem." Od ledna by měly platy policistů vzrůst asi o 27 procent na průměrných téměř 32 000 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám