Hlavní obsah

Sobotka chce po Škromachovi další škrty

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem 14 miliard korun v průběhu příštích dvou let by měl ušetřit ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach na sociálních výdajích. Představuje si to tak ministr financí Bohuslav Sobotka v materiálu Návrh aktivních výdajových opatření v letech 2005 až 2007 určeném pro jednání vlády. Škromach se však Sobotkovým škrtům brání.

Foto: Jan Řehounek

Gotická zvonice a kostel sv. Gotharda

Článek

"Nemyslím si, že bychom měli nějak plošně snižovat sociální dávky pro rodiny s dětmi nebo zdravotně postižené. To si neumím představit," řekl Škromach Právu. "Jestliže jediným cílem by mělo být snížení některých sociálních výdajů, pak je k tomu potřeba politické rozhodnutí na úrovni vlády nebo koalice, že sebereme peníze rodinám s dětmi, zdravotně postiženým nebo důchodcům. Protože to jsou nejvýznamnější skupiny, kde je možné něco významně ušetřit. Je možné tyto kroky dělat, ale s vědomím případných dopadů," prohlásil Škromach.

Zredukovat dávky na dopravu

Podle Sobotky by měl Škromach v příštím roce škrtnout dvě miliardy z výdajů na dávky sociální péče, určené především rodinám s dětmi s nejnižšími příjmy, případně nezaměstnaným a osamělým občanům; jednu miliardu z peněz na státní sociální podporu, kam patří např. přídavky na děti, rodičovský příspěvek, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, ale i porodné či pohřebné, dvě miliardy z peněz na podpory v nezaměstnanosti a konečně dvě miliardy z dávek nemocenského pojištění. Totéž by se mělo opakovat i v roce 2007.

Sobotka v materiálu, který má Právo k dispozici, navrhuje například zásadně zredukovat a změnit systém peněžitých dávek pro zdravotně postižené občany týkající se jejich dopravy, tedy snížit či změnit příspěvek na zakoupení motorového vozidla, na jeho opravu nebo provoz.

Úspor lze podle něj dosáhnout "rovněž změnou koeficientů jednotlivých dávek státní sociální podpory tak, že celkový dopad bude finančně úsporný. Dávky by se tedy mohly podle Sobotky snížit, popřípadě by se mohla zvýšit míra adresnosti, což znamená, že by se omezil počet příjemců. "A to buď plošně u všech dávek, nebo jen u vybraných dávek," dodává Sobotka.

Škromach v návrhu zákona o hmotné nouzi chce vytvořit novou dávku - příspěvek na živobytí - a hned tedy navrhl "revizi a nové nastavení" sociálního příplatku. Ten dnes dostávají chudé rodiny s dětmi a s příjmem nižším, než je 1,6násobek jejich životního minima.

Úspory vyvolají potřebu peněz jinde

Sobotka navrhuje rovněž zrušit některé dávky sociální péče: "Jsou to různé příspěvky na rekreaci, na společné stravování, na topnou naftu a zakoupení topných těles, zřízení a provoz telefonních stanic apod." xxx V odpovědi na Sobotkovy návrhy ministerstvo práce sice připustilo, že například zrušením sociálního příplatku či snížením okruhu příjemců rodičovského příspěvku (byl by vyplácen pouze do tří let věku dítěte místo současných čtyř let) by se dosáhlo podstatného snížení výdajů. Na druhé straně by však stouply výdaje na dávky sociální péče, o které by tito lidé ihned požádali.

"Zrušení sociálního příplatku by v roce 2006 přineslo úsporu 7,4 mld. Kč, v roce 2007 pak 7,7 mld. Kč. Úspora u rodičovského příspěvku by činila v roce 2006 částku 2,8 mld. Kč, v roce 2007 částku 2,9 mld. korun. Tato opatření by ovšem měla negativní dopady do výdajů na dávky sociální péče, které by výrazně narostly," uvedlo MPSV.

"Kroky ministerstva financí vznikají prakticky ze dne na den nebo z měsíce na měsíc. Tak nelze postupovat v tak zásadních věcech, jako jsou změny sociálních systémů," řekl Škromach. Podle něj jeho ministerstvo postupuje "krok za krokem" a sociální systém reformuje, aby byl funkční, motivační a spravedlivější.

"Vyšli jsme ministerstvu financí vstříc při sestavování letošního rozpočtu, kdy jsme nabídli rezervy ve výši asi 4,5 mld. Kč. A otázkou je, zda jsme tyto rezervy vůbec měli hledat, když další krok financí je návrh na další hledání nových rezerv, které směřují pouze do resortu MPSV," rozlítil se Škromach. Nad textem už se vláda sešla před dvěma týdny, ale jeho projednávání právě kvůli výhradám ministra Škromacha přerušila. Ministři se k němu mají vrátit příští středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám