Hlavní obsah

Směrnice EU zřejmě připraví poštu o monopol na reklamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ve středu vyslyšeli stížnosti ministra informatiky a vrátili novelu zákona o poštovních službách zpět do Sněmovny. Česká pošta podle ní měla posílit svůj monopol na doručování reklamních a propagačních zásilek. Mlynář, který s návrhem původně souhlasil, varoval, že pokud by zákon prošel, nebude se to líbit Evropské unii.

Článek

EU má směrnici, která říká, že na poštovním trhu se už nesmí snižovat stupeň liberalizace, který daná země má. Právě to by se přijetím zákona stalo. "Pokud by byla přijata úprava schválená Sněmovnou, je vysoce pravděpodobné, že by Česká republika čelila sankcím ze strany Evropské komise," řekl Mlynář.

Tzv. direct-maily tvoří poměrně významnou část příjmů České pošty. Senátor ODS Miroslav Škaloud z evropského výboru uvedl, že Česká pošta dosahuje na reklamních zásilkách obratu 800 miliónů korun, část této sumy připadne konkurentům, pokud Sněmovna zákon odmítne. Pro vrácení návrhu Sněmovně byla drtivá většina senátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda omezila monopol České pošty

Novela poštovního zákona, kterou ve středu schválila vláda, přesouvá poštovní služby ze skupiny vázaných živností mezi živnosti volné. Tím se výrazně omezí...

Česká pošta zdraží většinu služeb

Lidé si při cestě na poštu budou muset připravit více peněz. Česká pošta od února zdraží většinu svých služeb. Posílání dopisů a pohlednic zdraží od února...

Výběr článků

Načítám