Hlavní obsah

Slovenští obchodníci nebudou zvyšovat své marže u 15 druhů potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V případě celkem patnácti základních potravin se zástupci slovenského maloobchodu zavázali, že nebudou zvyšovat své marže. Příslušnou deklaraci podepsali v pátek ministr zemědělství Samuel Vlčan, prezidentka Svazu obchodu Slovenské republiky Nadežda Machútová a předseda Slovenské aliance moderního obchodu Martin Krajčovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mezi zmíněnými potravinami jsou například rohlíky, mouka, jogurty, vepřové maso a další. „Jsem moc rád, že jsme s partnery z obchodu, z oblasti prodeje potravin, podepsali průlomovou deklaraci o cenové stabilitě. V současném složitém období je to velmi důležité,“ uvedl Vlčan.

Zdražování paliv trápí i Německo, Polsko a Slovensko

Válka na Ukrajině

Ministr zdůraznil, že očekávaný nárůst cen v důsledku inflace nebude negativně ovlivňován svévolným navyšováním marží.

Machútová konstatovala, že žádný obchodník by současnou situaci neměl zneužívat k bezdůvodnému zvyšování cen. „Obchodníci nejsou původci inflace. Budeme dělat vše, abychom inflaci v maximální možné míře tlumili,“ dodal Krajčovič.

Desítky Slováků se zajímají o boj na Ukrajině, Čaputovou požádali o povolení první dva

Evropa

Na světových trzích po ruské invazi na Ukrajinu zdražily mimo jiné také obilniny. Ukrajina, které se přezdívá obilnice Evropy, až do konce letošního roku zakázala vývoz žita, ječmene, pohanky, prosa, cukru, soli a masa. Slovensko není podle Machútové závislé na dovozu potravin z Ukrajiny ani Ruska, a rovněž sklízí více pšenice, než potřebuje k pokrytí své spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám