Hlavní obsah

Slovensko pokračuje v razantním snižování daní. DPH na některé potraviny spadla na polovinu

Právo, ivi, Bratislava

Od ledna 2020 snižuje Slovensko daň z přidané hodnoty (DPH) na některé druhy potravin ze současných dvaceti na deset procent. Pro návrh poslanců vládní Slovenské národní strany (SNS) hlasovalo ve čtvrtek 109 poslanců ze 134 přítomných. Dopad snížení DPH na státní rozpočet představuje podle odhadů 65 milionů eur (1,68 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

DPH by se měla snížit kromě mléčných výrobků i u některých druhů ovoce a zeleniny.

Článek

Od ledna budou do zvýhodněné sazby přeřazeny například některé druhy mléčných výrobků, jako ovčí brynza, jogurty, kefír, smetana a acidofilní mléko. Mléko a máslo patří do této kategorie už pět let.

Nižší DPH bude platit rovněž na přírodní med, vybrané druhy pekařských výrobků, ovocné a zeleninové šťávy, jablka, hrušky, brambory, rajčata, cibuli, česnek, okurky a další.

Do snížené sazby naopak nebude přeřazena třeba mrkev nebo petržel.

„Měli jsme zájem na snížení DPH pro všechny druhy potravin, ale dopad na státní rozpočet by přesáhl sto milionů eur. Proto jsme přistoupili ke koaličnímu kompromisu a vybrali jsme především zdravé potraviny. Tím se dopad na státní rozpočet snížil,“ uvedla v rozpravě poslankyně SNS Eva Antošová.

Podle středečního rozhodnutí parlamentu Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům na 15 procent v rámci sociálního balíčku, který připravily koaliční strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám