Hlavní obsah

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny a zpřísní pravidla tranzitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica (Směr) ve středu rozhodla, že rozšíří zákaz dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny a zpřísní pravidla tranzitu. Kromě pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen se tak zákaz dovozu rozšíří také na med, cukr, slad a sójové boby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle návrhu, který předložil ministr zemědělství Richard Takáč (Směr), se na tranzit všech ostatních zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny bude vztahovat celní uzávěra. V praxi to znamená, že zásilky budou zapečetěny. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout kromě jiného z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.

Letos v září Slovensko rozhodlo, že dál neumožní dovoz ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen. Reagovalo tak na podrobný krok Maďarska a Polska poté, co Evropská komise uvedla, že neprodlouží embargo na dovoz těchto čtyř druhů zemědělského zboží do unijních zemí sousedících s Ukrajinou.

Slovensko nejprve letos na jaře jednostranně zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Toto opatření pak Bratislava zrušila v reakci na dohodu Evropské komise s pěti členskými zeměmi včetně Slovenska ohledně zavedení unijních ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny. Platnost unijního nařízení skončila v polovině září.

Ficova vláda neschválila balík vojenské pomoci Slovenska Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám