Hlavní obsah

Slovensko může přijmout euro již příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovensko se opět přiblížilo k euru. Evropská komise příští středu totiž podpoří přijetí eura na Slovensku 1. ledna 2009. Informoval o tom v úterý internetový server EUobserver s odvoláním na návrh doporučení, které komise zveřejní právě 7. května.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Úterní informace o rozhodnutí EK následuje po pondělní příznivé prognóze slovenské ekonomiky. Podle EK by slovenská inflace v letošním roce v průměru neměla přesáhnout čtyři procenta. I tamní ekonomové soudí, že přijetí jednotné evropské měny může přijít již v příštím roce.

Slovenské ministerstvo financí a analytici hodnotí prognózu Evropské komise pozitivně. Ta totiž říká, že za celý rok 2008 by inflace měla činit 3,8 procenta a v příštím roce 3,2 procenta.

Slovensko splnilo maastrichtská kritéria potřebná pro plánované zavedení jednotné evropské měny euro od 1. ledna 2009. Maastricht stanovuje, že deficit veřejných financí nesmí přesáhnout tři procenta.

"Tato prognóza má význam hlavně proto, že byla poslední před vydáním rozhodnutí Evropské komise o připravenosti Slovenska zavést euro v roce 2009," uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Kromě Evropské komise doporučení pro vstup eurozóny dává i Evropská centrální banka. Její stanovisko zatím není známé, ale je nanejvýš pravděpodobné, že bude stejné jako v případě komise. V obou případech jde ovšem pouze o doporučení. Konečné slovo mají členské státy EU, které musí se vstupem země do eurozóny jednomyslně souhlasit.

Slovenská koruna na zprávy reagovala posílením a dostala se na svůj historický rekord, a to na 32,2 koruny za euro.

Velký třesk

Klíčové bude ovšem až červencové zasedání Rady EU, kde ministři financí nejenže rozhodnou o zavedení společné měny, ale rovněž stanoví fixní kurz, za který budou Slováci měnit koruny na eura. Slovenská vláda již dala najevo, že chce, aby byl co nejvýhodnější pro slovenské občany, což znamená, že bude usilovat o co nejsilnější kurz koruny k euru.

Pokud padnou veškeré výhrady některých zemí EU a Slovensko získá jejich souhlas, evropskou společnou měnu zavede 1. ledna 2009 takzvaným velkým třeskem, kterému státy dávají přednost před postupným zaváděním měny. Společný oběh koruny a eura sice bude trvat ještě 16 dní, ale obchodníci budou vydávat jen euromince a eurobankovky. Platit ovšem po tuto dobu bude možné i korunami. Nejmíň měsíc by měly zůstat i dvojí cenovky.

Euro v ČR v nedohlednu

Kdy by mělo být euro zavedeno v Česku, jak se k tomu zavázala země v přístupové smlouvě do EU, zatím není vůbec jasné. Vláda na konci minulého roku schválila aktualizovaný konvergenční program pro přijetí eura. Plán, který nově obsahuje i reformní kroky vlády, je základním dokumentem země pro přijetí eura. Konkrétní datum přístupu k jednotné evropské měně ale neobsahuje.

Někteří čeští ekonomové uvádějí, že přijetí eura by v nejbližších několika letech přineslo Česku spíše více komplikací než výhod. Předčasný vstup do eurozóny by podle nich přibrzdil snižování rozdílů mezi ČR a vyspělejšími evropskými zeměmi, a zřejmě i zvýšil inflaci.

Jíní analytici ale varují, že Česko se tak může stát ve střední Evropě ostrůvkem, který na rozdíl od všech sousedních zemí nepoužívá euro. To by podle nich odlákalo zahraniční investory.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) podle svých dřívějších vyjádření míní, že kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému je nereálný pro přijetí eura i rok 2012, o kterém se v poslední době spekulovalo.

Po rychlém přijetí eura volají především exportéři, kterým nyní posilující koruna zdražuje jejich výrobky v zahraničí. Vstup do eurozóny by podle nich přinesl rovněž stabilizaci ekonomiky a pojistku proti ekonomickým výkyvům a ztrátám na tržbách.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám