Hlavní obsah

Slovensko má velký problém: jak se zbavit starých korun

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská koruna má své dny definitivně sečteny, na Slovensku se 1. ledna začne naplno platit eurem. Zbavit se posledních korun však podle všeho nebude tak lehké, jak by se zdálo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenské koruny nahradí eura.

Článek

Už několik týdnů běží státní kampaň, aby lidé uložili veškeré své korunové úspory do bank. Akce uspěla , protože Slováci do peněžních ústavů za poslední dva měsíce odnesli 50 miliard korun. Jenže koncem roku při vánočních a silvestrovských nákupech se budou ještě používat koruny.  

„Nevím, kolik si mám nechat korun, aby mi koncem roku nic nechybělo, a přitom abych v nich neměla v lednu příliš velkou hotovost. Počítám s tím, že poslední koruny použiju v obchodech ještě začátkem roku,“ řekla Právu Oľga Bilská z Bratislavy.

Finančníci upozorňují, že právě to může být problém. Od 1. do 16. ledna bude možné v obchodech, restauracích i na benzínových čerpadlech platit paralelně korunami i eurem. Nazpátek se ale budou vracet už pouze eura.

Na první pohled to vypadá jako ideální způsob, jak použít poslední koruny. „Jenže pokud bude bankovka čtyřnásobně přesahovat hodnotu nákupu, obchodníci mohou slovenské koruny odmítnout,“ upozornil zmocněnec vlády pro zavedení eura Igor Barát.

Inventury mohou zahustit situaci

„Do 16. ledna budeme mít inventuru. Přiznám se, že je to kvůli tomu, abych nemusel fungovat jako směnárna korun na eura,“ říká majitel malých potravin v bratislavské čtvrti Ružinov. Většina lékárníků rovněž avizovala, že do 16. ledna budou mít radši zavřeno.

„To bude zmatek, až budou lidi platit korunami i eurem. Doufám, že si to všichni uvědomí a budou více používat platební karty, jinak hrozí velké fronty,“ říká pracovnice v pokladně jednoho bratislavského hypermarketu.  

Pobočky bank budou otevřeny na Silvestra do poledne a otevřou také 1. ledna. Bankomaty by měly vydávat eura už v prvních minutách 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám