Hlavní obsah

Slovensko jako automobilová velmoc. Vyrobí nejvíc vozů na osobu na světě

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se na Slovensku vyrobilo 1,1 milionu vozidel, čímž si země posílila pozici světového lídra v produkci automobilů v přepočtu na obyvatele. Na tisíc obyvatel se na Slovensku vyrobilo 202 vozidel. V roce 2018 z linek na Slovensku vyjelo 1,09 milionu nových aut.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Slovensko vyrábí nejvíce automobilů na osobu na světě.

Článek

Na Slovensku mají své závody společnosti Volkswagen v Bratislavě, PSA v Trnavě, Kia Motors u Žiliny a Jaguar Land Rover v Nitře. Podíl odvětví na celkovém průmyslu v zemi dosáhl 49,5 procenta a podíl na exportu 46,6 procenta.

„Tím jsme posílili pozici světového lídra v počtu vyrobených vozidel na tisíc obyvatel,“ zdůraznil prezident svazu automobilového průmyslu Slovenské republiky Alexander Matušek. Svaz letos předpokládá další mírný nárůst výroby.

Prodeje nových automobilů v Česku za loňský rok mírně klesly

Ekonomika

„Konzervativní odhad pro letošní rok je produkce jeden milion 150 tisíc,“ dodal Matušek.

Slovenský automobilový průmysl zaměstnává 177 tisíc lidí a nepřímo generuje až 275 tisíc pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Bosch propustí šest stovek zaměstnanců

Německá společnost Bosch do konce roku 2022 zruší šest stovek pracovních míst v mateřské zemi, uvedl server týdeníku Die Zeit. Vedení odborů IG Metall tento...

Výběr článků

Načítám