Hlavní obsah

Slovenské ekonomice se daří, rostla o pět procent

– Bratislava

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle čtvrtečních zpřesněných údajů slovenského statistického úřadu meziročně stoupla o 4,7 procenta. Za první tři měsíce letošního roku rostla o 4,8 procenta.

Článek

Slovenská ekonomika se vrátila k meziročnímu růstu v prvním čtvrtletí poté, co ji v loňském roce tlačila dolů světová hospodářská krize. Ta podnikům snížila objednávky a připravila tisíce lidí o práci. Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle srpnového odhadu Českého statistického úřadu meziročně stoupla o 2,2 procenta.

Počet nezaměstnaných se ve druhém čtvrtletí snížil v průměru na 388 300 ze 407 100 lidí v prvním čtvrtletí. Meziročně se ale zvýšil o 28,5 procenta. Zaměstnanost od dubna do konce června v meziročním porovnání naopak klesla, a to o 2,8 procenta na 2,31 miliónu osob.

Platy lidí i zisky podniků šly nahoru, méně se ale stavělo

Průměrná měsíční hrubá mzda na Slovensku ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,6 procenta na 758 eur (18 730 Kč), rostla tak nejrychleji od začátku minulého roku. Po započtení inflace se průměrná mzda meziročně zvýšila o 2,4 procenta. V prvním čtvrtletí vzrostly mzdy na Slovensku o 2,1 procenta a reálně se zvýšily o 1,6 procenta.

Hrubý zisk slovenských podniků do konce června stoupl meziročně o 35,9 procenta na 5,12 miliardy eur (126,5 miliardy Kč) díky oživení celkové ekonomické aktivity. Výrazně vzrostl zisk nefinančních i finančních podniků.

Poklesly naopak aktivity ve slovenském stavebnictví. V prvním pololetí bylo dokončeno 6843 bytů, což představuje meziroční pokles o 5,4 procenta. Nová výstavba se propadla dokonce o 26,6 procenta, stavět se začalo 8147 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám