Hlavní obsah

Slováci zatím nespustí jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko zatím nespustí druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích, obává se reakce Evropské komise. Země je zatím schopna udržet stabilní systém dodávek elektřiny.

Foto: Reuters

Odstavená jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích

Článek

"Ještě několik dní jsme schopni udržet funkční a stabilní systém dodávek elektrické energie. Opětovné zapojení V1 považuji nadále za mimořádně aktuální a naléhavé. Pokud nastane krizový moment, tak k tomu určitě přistoupíme. Po technické stránce jsme na to připraveni," uvedl to slovenský premiér Robert Fico po úterním zasedání krizového štábu.

V této otázce probíhá intenzivní dialog s Evropskou komisí. "Dopis předsedy Evropské komise obsahuje požadavek na dodatečné informace, aby komise mohla zvážit svůj postoj k dané situaci. Komise si v závěru dopisu vyhrazuje právo na právní akci vůči Slovenské republice. Připravujeme odpověď, abychom minimalizovali škody, které by nastartováním V1 vznikly na mezinárodní úrovni," dodal Fico.

Slovensko odstavilo druhý blok V1 koncem roku 2008 na základě přístupové smlouvy s Evropskou unií. První blok byl ze stejného důvodu odstaven koncem roku 2006.

Plány na opětovné spuštění V1 ostře kritizovalo Rakousko. Slovenský premiér Robert Fico pozval rakouské a další mezinárodní odborníky, aby se na vlastní oči přesvědčili, že jaderná elektrárna V1 funguje bezpečně. "Odstavení V1 bylo politickým rozhodnutím. Elektrárna po celou dobu pracovala bezpečně," zdůraznil Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám