Hlavní obsah

Slamečka chce povinné zimní pneumatiky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnicích souvisle pokrytých ledem či sněhem by se měly v Česku vždy od 1. listopadu do 31. března povinně používat zimní pneumatiky. Další novelou zákona číslo 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích to chce zavést ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilusrační foto

Článek

„Návrh novely už prošel připomínkovým řízením a po vypořádání připomínek ho předložím vládě,“ sdělil novinářům Slamečka. Na dotaz Práva, jestli novela může vstoupit v platnost již letos, však odpověděl: „Letos se to nedá legislativně stihnout, reálná je účinnost až od 1. listopadu 2011.“

Zatímco policie i Liberecký kraj žádají, aby zimní pneumatiky se musely v zimě používat při jakémkoli počasí, Slamečka je pro liberálnější pojetí. „Přiklonili jsme se k podobné právní úpravě, jaká platí v Německu či na Slovensku. Tedy zimní pneumatiky povinné jen tehdy, když je na komunikacích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza či lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že taková situace může nastat,“ informoval Slamečka.

Ministerstvo dopravy (MD) tak vychází vstříc svátečním řidičům, kteří pneumatiky nepřezouvají, ale v zimě jezdí jen za příznivého počasí. „Nechceme, aby si kvůli pár jízdám museli pořizovat zimní gumy,“ prohlásil Slamečka.

V jaké podobě ovšem novela nakonec bude a zda vůbec projde, rozhodne až Sněmovna, jež vzejde z nynějších parlamentních voleb.

Pro lékárničky nejsou k mání správné nůžky

Slamečka také připomněl, že podle novelizované vyhlášky MD č. 341/2009 si řidiči musejí nejpozději do konce letošního roku doplnit autolékárničku, nebo si koupit novou, odpovídající už této vyhlášce.

Od 1. ledna 2011 bude totiž muset být autolékárnička vybavena i resuscitační maskou s výdechovou chlopní a filtrem, isotermickou fólií o rozměrech nejméně 200 krát 140 centimetrů, nůžkami v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty o délce patnácti centimetrů a letákem o postupu při zvládání následků dopravní nehody, tedy první pomoci.

Na otázku Práva, kolik budou muset řidiči na doplnění autolékárničky vydat peněz, sdělil ředitel odboru provozu silničních vozidel MD Josef Pokorný: „Celkové náklady na doplnění autolékárničky by neměly přesáhnout 150 korun a tu novou si lze pořídit v cenách do 500 Kč.“

Nůžky se zaoblenými hroty nelze teď ovšem téměř nikde sehnat. „Je to pro nás nová informace. Pokusíme se zkontaktovat výrobce, aby byl těchto speciálních nůžek na trhu dostatek,“ reagoval na problém mluvčí MD Karel Hanzelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám