Hlavní obsah

Skuteční majitelé firem mají být v nové evidenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skuteční majitelé firem a svěřenských fondů zřejmě budou v nové evidenci. Osamostatní se také finanční analytický útvar, jenž je nyní pod ministerstvem financí. Předpokládá to vládní novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou ve středu schválila Sněmovna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud normu schválí i Senát a podepíše prezident, evidenci skutečných majitelů povedou rejstříkové soudy. Budou se do ní zapisovat nejen údaje o datu narození nebo bydlišti, ale třeba i o hlasovacích právech. V evidenci budou vedeny i údaje, které budou vysvětlovat, proč je daný člověk skutečným majitelem.

Údaje se budou poskytovat jen kvůli vybraným trestným činům souvisejícím s praním špinavých peněz nebo s terorismem. Přístup k rejstříku budou mít například soudy, policie a zpravodajské služby. O výpis budou moci podle doporučení rozpočtového výboru žádat i osoby, které budou v rejstříku zapsány.

Skutečným majitelem má být podle zákona každý člověk, který má fakticky nebo právně možnost vykonávat rozhodující vliv ve firmě, svěřenském fondu nebo třeba podílovém fondu. Firmy budou muset vést a aktualizovat údaje potřebné ke zjištění a ověření totožnosti svých skutečných majitelů.

Úřad má být nezávislý

Sněmovna už začátkem května podpořila novelu občanského zákoníku, která s touto předlohou souvisí. Úprava kodexu zavede veřejnou evidenci svěřenských fondů rejstříkovými soudy, aby se předešlo jejich zneužívání k praní špinavých peněz. Nyní platí povinnost registrovat svěřenský fond na finančním úřadu.

Důvodem změny postavení finančního analytického útvaru (FAÚ) jsou podle předkládací zprávy doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který je součástí Finančního akčního výboru skupiny zemí G7. Podle výboru není FAÚ nezávislý a samostatný a nemá oddělený rozpočet od ministerstva financí.

Ředitel jako vedoucí služebního úřadu by měl být jmenován ministrem financí na základě výběrového řízení podle zákona o státní službě. Spolu s osamostatněním útvaru počítá návrh s navýšením pracovníků FAÚ o polovinu. Nyní je v úřadu podle materiálu 42 tabulkových míst.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, proti financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám