Hlavní obsah

Sklizeň obilovin klesla o 3,4 procenta, řepky se sklidilo více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklizeň obilovin letos klesne proti loňskému nadprůměrnému roku o 3,4 procenta na 7,93 milionu tun. Přesto bude druhá nejvyšší za posledních pět let. Vyplývá to z letošního posledního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Řepky podle něj zemědělci sklidili 1,29 milionu tun, což je meziroční nárůst o 10,9 procenta.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi obiloviny statistici počítají i kukuřici na zrno. Její sklizeň meziročně klesla o 17,7 procenta na 526 000 tun. Důvodem je nižší osevní plocha i více než desetiprocentní pokles hektarového výnosu, který způsobilo suché počasí.

Sklizeň základních obilovin se pak snížila o 2,2 procenta na 7,4 miliony tun. Ve srovnání s pětiletým průměrem ale byla o 4,1 procenta vyšší, a to navzdory mírnému úbytku osevní plochy.

„Letošní úrodu zemědělských plodin s pozdějším termínem sklizně ale nepříznivě ovlivnilo suché počasí v poslední fázi vegetace. Úroda brambor bude ve srovnání s loňským rokem asi o pětinu nižší a méně se sklidí také kukuřice, sóji, máku, slunečnice nebo pícnin,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Sklizeň si letos chmelaři pochvalují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám