Hlavní obsah

Sídlo v daňových rájích má přes 13 tisíc českých firem

Novinky, pit
Praha

Více než 13 tisíc českých společností mělo ke konci loňského roku vlastníka se sídlem v daňovém ráji. V meziročním srovnání se jedná o 2,9procentní nárůst, převedeno na počet, jde o 371 nových firem. Vyplývá to ze statistik společnosti Bisnode.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z významných daňových rájů jsou Seychely.

Článek

Ze studie vyplývá, že ani přes tlak Evropské unie a Spojených států na daňové ráje nebo změnu legislativy na oblíbených Seychelách zájem tuzemských podnikatelů neopadá. V loňském roce ho navíc podle Bisnode podpořil zákaz anonymních akcií a výsledky předčasných voleb.

„Ačkoli je zřejmé, že kolem daňových rájů ,přituhuje‘, v roce 2014 neočekáváme dramatický pokles zájmu,“ sdělila analytička Bisnode Petra Štěpánová. Je přesvědčená, že podnikatelé budou i nadále využívat jiné, a zřejmě komplikovanější možnosti pro zajištění anonymity, ochrany majetku nebo snížení daní.

Nizozemsko už tak netáhne

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj ke konci loňského roku kontrolovali 3,3 procenta českých firem a do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali 399,8 miliardy korun, což představuje 16 procent celkového základního kapitálu českých firem. Celkem 58 procent společností s vlastníkem z daňového ráje podniká v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

Největší absolutní přírůstek v roce 2013 zaznamenaly Seychely (205 nových) a Kypr (114), z relativního pohledu byl největší zájem o Marshallovy ostrovy (121 procent), Seychely (40 procent), Belize (23 procent) a Maltu (22 procent). Počet firem s vlastníky z Nizozemska (-75 firem), Lucemburka (-29) i Lichtenštejnska (-24) nadále klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám