Hlavní obsah

Sháníte vzácné kovy? Nehledejte je v dolech, ale na skládkách

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: cnbc.com)

Technologický pokrok v oblasti elektroniky roste neuvěřitelně obrovským tempem. Firmy stále více a více bojují o přízeň svých zákazníků. Jejich inženýři proto neustálé vymýšlejí lehčí, výkonnější, rychlejší a účinnější zařízení, kterými by přilákali pozornost spotřebitelů. Nekonečné zásobování trhu různými elektronickými novinkami a vychytávkami pak způsobuje, že každoročně končí několik tisíc tun již nepotřebné elektroniky na smetištích.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Vysloužilá elektronika, tzv. „e-waste“ dnes představuje nejrychleji rostoucí kategorii na smetištích. Zvyšující se kvantita vyřazených zařízení a větší obsah vzácných kovů ve stále kvalitnějších opuštěných spotřebičích mění dnešní skládky odpadů ve studnici pokladů.

Přibližně 320 tun zlata a více než 7500 tun stříbra se každý rok celosvětově použije na výrobu nejrůznějších tabletů, chytrých telefonů, notebooků, stolních počítačů a jiných inteligentních zařízení. Odhaduje se, že v současnosti se prostřednictvím recyklace opětovně využije jenom 10 až 15 procent z celkového množství zlata nacházejícího se ve vyřazených přístrojích.

Kromě nejznámějších vzácných kovů jsou smetiště také plné mědi, cínu, kobaltu a paládia. Za zmínku stojí také plast. Kdybychom recyklovali jenom polovinu množství plastu nacházejícího se ve vyřazených přístrojích v Evropské unii, ušetřilo by se tím ročně 5 miliónu kilowatthodin elektrické energie, 3 milióny barelů ropy a emise CO2 by se snížily o 2 milióny metrů krychlových.

Zdá se, že i v období tak rozsáhle krize, jaká momentálně sužuje Evropu, existuje stále prostor pro šetření nejen peněz, ale také ochrany životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám