Hlavní obsah

Seznam čerpacích stanic Urban nezveřejní

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu Milan Urban původně chtěl zveřejnit seznam čerpacích stanic, kde se prodávají pohonné hmoty ředěné topnými oleji. Po poradě s odborníky si vše rozmyslel a seznam zůstane tajný. Zveřejnění údajů by mohlo zkomplikovat policejní vyšetřování.

Článek

Urban zveřejnění seznamu, kde lidé mohou vadné pohonné hmoty koupit, slíbil v nedělním pořadu TV Nova Sedmička. Už několik hodin poté ale výrok pro Právo zmírnil s tím, že se musí nejprve poradit s právníky.

To, že zřejmě organizovaná skupina přilévá do pohonných hmot topný olej, který nepodléhá dani, zjistila minulý týden Česká obchodní inspekce (ČOI).

Urban také konzultuje s ministerstvem financí možnost, že by topný olej mohl nově podléhat dani, což by mohlo vést ke zdražení topení pro mnoho domácností. Zdanění by bylo na úrovni nafty, tedy 9,90 Kč za litr.

V nedělní Sedmičce na TV Nova řekl Urban, že návrh už konzultoval s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. "Je to jedna z úvah, abychom zamezili spekulantům dělat podobné věci," konstatoval k případnému zdanění topných olejů. Pokud by se na něj daň uvalila, ztratili by podvodníci benzín ředit.

Další kontroly

Česká obchodní inspekce provede dalších zhruba 2500 kontrol u benzínových pump. "Případ pančování nafty a benzínu jsme odhalili na jeho počátku a doufám, že ho brzy dotáhneme do konce, aby lidi měli jistotu, že tankují kvalitní benzín a naftu," dodal.

Těžký topný olej naředěný do nafty může motor zanést a zničit, oprava u dražších aut může stát desítky tisíc. Pokud by se motor zadřel v plném provozu třeba na dálnici či při předjíždění, jsou bezprostředně ohroženy lidské životy, upozornil Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám