Hlavní obsah

Šéf UniCredit Bank Kunert měl spolupracovat s StB

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální ředitel a člen představenstva UniCredit Bank Jiří Kunert spolupracoval před listopadem 1989 s komunistickou rozvědkou. Kunert, který je prezidentem České bankovní asociace a jenž byl dva měsíce členem ekonomické rady vlády (NERV), s StB vědomě spolupracoval od roku 1982 do roku 1986. Informovalo o tom Rádio Česko.

Článek

Podle Rádia Česko Jiřího Kunerta získala rozvědka v roce 1982, kdy odjížděl dlouhodobě pracovat do pobočky Živnobanky v Londýně. Následující čtyři roky předával informace o ekonomické situaci v zahraničí i o cizích bankéřích.

„V jednom případě prolomil bankovní tajemství a předal tajné policii údaje o pohybech na kontě českého pracovníka zahraniční firmy,“ uvedlo Rádio Česko. Dodalo, že Kunertův svazek má stovky stránek plných hlášení, které psal vlastnoručně. Absolvoval mimo jiné i desítky schůzek s řídícími důstojníky.

Se svoji činností pro StB přestal v roce 1986, kdy skončil na pozici ředitele ve filiálce Živnostenské banky v Londýně.

Rádio Česko se s Kunertem prý pokoušelo několikrát zkontaktovat. Bankéř však odmítl jakkoliv reagovat.

Jiří Kunert (31. ledna 1953)
V roce 1976 absolvoval Vysokou školu ekonomickou. Následně pracoval pro Československou obchodní banku. Od roku 1982 pro londýnskou pobočku Živnostenské banky. V letech 1986 až 1988 byl bankovním poradcem ministra financí. Následně se stal ředitelem Živnostenské banky, která změnila název na UniCredit Bank. Zde pracuje dodnes. Působí také jako prezident České bankovní asociace.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám