Hlavní obsah

Šéf ŘSD ve funkci přežil nového ministra jen tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupu. Jeho nástupcem následně jmenoval Pavola Kováčika. Kremlík to uvedl na svém twitterovém účtu. Následně to potvrdilo ministerstvo dopravy.

Foto: ČR dopravy Ministerstvo, ČTK

Ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík (vlevo) odvolal generálního ředitele ŘSD Jana Kroupu. Jeho nástupcem jmenoval Pavola Kováčika (vpravo), který doposud působil jako předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Článek

Loni stát otevřel jen čtyři kilometry nových dálnic, letos to má být zhruba 24 kilometrů.

Podle Kremlíka by nový šéf silničářů Kováčik, který doposud působil jako předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, měl zrychlit dopravní výstavbu.

„Od nastupujícího generálního ředitele očekávám nový impuls k zefektivnění práce ŘSD, dopravní stavby je třeba dobře připravit, správně nastavit smlouvy a důsledně dohlížet na jejich plnění, musí také dbát na kvalitu staveb,” řekl Kremlík. Nový šéf by podle něj měl nastavit účinné řídící i kontrolní mechanismy a také zvážit celkovou transformaci ŘSD.

Má se také zaměřit na mimořádné události, jejich včasné řešení a komunikaci.

„Řidiči musí mít při nehodách nebo překážkách na silnicích dostatek informací, aby mohli na situaci okamžitě reagovat. Je také potřeba probrat s policií i kraji, jak lze zrychlit odstraňování nehod,“ dodal Kremlík.

Kroupa byl v čele ŘSD od prosince 2014. V posledních měsících byl veřejností kritizován kvůli tempu výstavby a modernizace tuzemských dálnic.

Vyčítána mu byla také situace v prosinci loňského roku, kdy se kvůli zpoždění modernizace dálnice D1 a hustému sněžení tvořily na páteřní dálnici mnohahodinové kolony.

Dosavadnímu řediteli v pátek ministr dopravy poděkoval a ocenil jeho dlouholeté působení na ŘSD. „Za aktuálně rozestavěných 254 kilometrů dálnic a silnic I. třídy stávajícímu řediteli děkuji, vážím si jeho práce a stabilizace ŘSD, o jeho práci v resortu stojím,“ uzavřel Kremlík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupu (na snímku z 22. května 2018). Nahradí ho Pavol Kováčik.

Generální ředitel ŘSD Pavol Kováčik

Doposud působil jako předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, na Ministerstvu dopravy byl členem expertního týmu pro přípravu projektu PPP D4, dříve působil také jako investiční ředitel Národní dálniční společnosti nebo jako předseda představenstva Inženýrských staveb Košice. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině a Vysokou školu ekonomie a managementu v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám