Hlavní obsah

Šéf ECB je s poskytnutím úvěrů za půl biliónu eur spokojený

Novinky, pit
Brusel

Evropská centrální banka (ECB) je „přiměřeně spokojená“ v souvislosti s tím, že si od ní komerční banky eurozóny vzaly levné tříleté úvěry v celkové hodnotě přesahující půl biliónu eur. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova šéfa ECB Maria Draghiho.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

„Jsme poměrně spokojení,“ sdělil Draghi poté, co ECB se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem poskytla ve středu 530 miliard eur (asi 13,2 biliónu korun) celkem 800 bankám v rámci svého zvláštního programu levných tříletých úvěrů. Důvodem této akce bylo vyhnout se nedostupnosti půjček.

„Dosáhli jsme toho, aby se těchto operací zúčastnily malé a střední banky,“ nechal se slyšet Draghi. Jak předpovídá Evropská komise, ekonomika eurozóny v letošním roce poklesne o 0,3 procenta, což by znamenalo druhou recesi během pouhých tří let.

Draghi nicméně obhajoval úsporná opatření, jimž někteří ekonomové dávají za vinu hluboký hospodářský propad v jižní Evropě. „Značný pokrok byl dosažen jak v oblasti strukturálních reforem, tak v oblasti fiskálních reforem, takže to je pozitivní,“ uvedl.

Ozývá se i kritika

Akce ECB se však rozhodně nesetkala s celkově pozitivním přijetím. S ostrou kritikou přišel například šéf německé Bundesbanky Jens Weidman, stejně jako bývalý vlivný člen vedení ECB Lorenzo Bini Smaghi.

Ten pro Financial Times uvedl, že masivní poskytování levné likvidity na dlouhou dobu ze strany ECB povede k pasivitě komerčních bank. Ty podle něj nebudou dostatečně motivovány, aby samy na trhu získávaly zdroje, které by se pak snažily poskytovat privátnímu sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám