Hlavní obsah

Šéf banky UBS odstoupil kvůli miliardové ztrátě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf švýcarské banky UBS Oswald Grübel podal rezignaci v důsledku nedávné ztráty ve výši 2,3 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun), kterou tomuto ústavu způsobil neautorizovanými obchody jeden z makléřů. Informaci přinesl server BBC.

Článek

„Oswald Grübel cítí, že je jeho povinností převzít zodpovědnost za tento případ,“ sdělil v prohlášení předseda představenstva banky Kaspar Villiger. UBS dočasně povede Sergio Ermotti.

V souvislosti s touto miliardovou ztrátou obvinila londýnská policie jednatřicetiletého makléře jménem Kweku Adoboli. Ten byl vedoucím kanceláře UBS v Londýně a zaměřoval se na akciové obchody. Podle policie s touto nelegální činností započal již v roce 2008. Jak uvedly některé zdroje, Adoboli na své neschválené obchody sám upozornil.

„Je možné, že se tato ztráta může projevit v záporném hospodářském výsledku za třetí čtvrtletí tohoto roku,“ sdělila UBS již dříve v prohlášení s tím, že účty klientů zasaženy nebyly.

UBS chystá úsporná opatření

Není to poprvé, kdy banka přišla na neoprávněné transakce svých makléřů. Důkazem toho může být i případ francouzské banky Société Générale, kterou její tehdejší makléř Jérôme Kerviel připravil o zhruba o pět miliard eur (122,5 miliardy korun).

UBS se snaží získávat zpět důvěru klientů. V roce 2008 totiž byla nucena požádat o státní pomoc v důsledku masivních ztrát způsobených držením značného množství toxických aktiv.

Stále nemá peněz nazbyt. Minulý měsíc oznámila, že chce propustit v rámci úsporného plánu asi 3500 zaměstnanců, a ročně tak na nákladech ušetřit dvě miliardy švýcarských franků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám