Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu sice stoupl, výsledek je ale nejlepší za pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu v říjnu vzrostl na 47,7 miliardy korun oproti zářijové hodnotě 38,2 miliardy korun. Podle ministerstva financí se nicméně jedná o nejlepší říjnový výsledek od roku 2008. Loni v říjnu deficit vystoupal na 51,3 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí.

Článek

Premiér Jiří Rusnok v polovině října uvedl, že schodek letošního státního rozpočtu by mohl díky čerpání peněz z evropských fondů skončit výrazně lépe, než je schválených 100 miliard korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Státní rozpočet ČR

Celkové příjmy rozpočtu ke konci října meziročně stouply o 2,3 miliardy korun na necelých 890 miliard. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení klesly o jedno procento na 447 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá s jejich růstem o 2,5 procenta.

Na DPH stát vybral 183 miliard korun, meziročně o 4,6 procenta více. Ze spotřebních daní získal stát přes 110 miliard korun, meziročně o pět miliard korun méně.

Ke konci října rovněž kleslo inkaso daně z příjmu právnických osob, a to meziročně o desetinu na 64,6 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 5,5 procenta. MF k tomu uvedlo, že tak letos k naplnění plánů zřejmě nedojde.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně klesly o 1,3 miliardy na 937,6 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl zhruba 402 miliard korun, což je meziročně o 5,1 miliardy více.

Reklama

Výběr článků

Načítám