Hlavní obsah

Schodek rozpočtu klesl na 52 miliard

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 51,7 miliardy korun. Oproti červnovým údajům se schodek v červenci snížil přesně o dvacet miliard. Loni v červenci činil deficit 61,1 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Celkové příjmy státu dosáhly k poslednímu červenci 597,4 miliardy, výdaje 649,1 miliardy.

„Vývoj odpovídá předpokladům Ministerstva financí. Není důvod k jásotu ani k panice. Plnění za leden až červenec vždy vychází o něco lepší než za předcházející měsíce. Rozhodujícím pro splnění rozpočtového cíle bude obnovení čerpání prostředků z evropských fondů,“ komentoval čísla náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Jan Gregor.

Příjem státu oproti loňskému roku narostl o 1,1 procenta. Rozpočet po změnách počítá s růstem o 7,3 procenta proti skutečnosti roku 2011. Na daních se vybralo 313,2 miliardy, tedy meziročně o 1,2 procenta více. Rozpočet přitom počítá s nárůstem o 7,3 procenta oproti loňsku.

Nejvíc peněz na sociální dávky

Největší část výdajové složky tvořily běžné výdaje (596,6 miliardy). Z nich šlo nejvíce peněz na sociální dávky, na které stát vynaložil 278 miliard.

„Čerpání výdajů v průběhu roku zatím vykazuje podobný průběh jako v roce 2011 (meziročně o 0,5 % nižší). Vykázaný schodek a jeho plnění je odrazem předstihu plnění příjmů (na 55,0 % rozpočtu po změnách) před čerpáním výdajů (na 54,4 % rozpočtu po změnách) o 0,6 procentního bodu,“ informovalo ministerstvo.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun, kvůli nižšímu výkonu ekonomiky ale hrozí jeho zvýšení až o deset miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám