Hlavní obsah

Schillerová podporuje americký návrh zdanit globální firmy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podporuje záměr amerického prezidenta Joea Bidena zdanit globální firmy. Řekla to při čtvrtečních sněmovních interpelacích v odpovědi na dotaz pirátského poslance Martina Jiránka.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Myšlenku zdanění globálních firem v podstatě podporuji, chci ale vidět její přesné  podmínky,” řekla. Připomněla, že návrh byl poprvé oficiálně představen minulý týden.

Piráti Bidenův návrh rovněž podporují. „Nám tato myšlenka amerického prezidenta v oblasti boje proti daňovým rájům dává celkem smysl a vidíme tam víc pozitiv než negativ,” řekl Jiránek. Pro Česko by to podle něj znamenalo přínos asi deset miliard korun ročně.

USA odstranily překážku globální dohody o digitální dani

Internet a PC

Americká ministryně financí Janet Yellenová podle informací deníku Financial Times z 5. dubna vyzvala ostatní země, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. Prezident Biden chce na zavedení této daně spolupracovat s ostatními zeměmi.

„Společně můžeme globální minimální daň využít k tomu, aby světová ekonomika na základě rovnějších podmínek v oblasti zdanění nadnárodních korporací prosperovala, podněcovala inovace a růst,” řekla Yellenová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám