Hlavní obsah

Sazka se proti pozastavení loterijní licence odvolala za minutu dvanáct

– Praha

Loterijní společnost Sazka, která se nachází v úpadku od konce března, podala rozklad proti rozhodnutí ministerstva financí pozastavit loterijní licenci. Uvedl to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob a poté potvrdil i tiskový mluvčí Sazky Jan Tuna. Sazka přitom měla čas na odvolání právě do úterka.

Foto: Profimedia.cz

Sazka se proti pozastavení licence odvolala.

Článek

Ministerstvo pozastavilo Sazce letos 9. května licenci na provozování číselných loterií kvůli tomu, že nevyplatila včas výhru ve Sportce za více než 103 miliónů korun. Výhru prý ale Sazka podle Tuny postupně splácí.

V neděli 22. května přitom padl další jackpot ve výši 25 miliónů korun a Sazka chce podle Tuny výhru vyplatit. Bude ale muset požádat insolvenčního správce o uvolnění tak vysoké částky. Jestli bude splněna šedesátidenní výplatní lhůta, záleží právě na správci.

O odvolání loterijní firmy bude nyní rozhodovat ministr financí a teprve poté se případné rozhodnutí stává pravomocným. Pokud ovšem Sazka výhru do doby nabytí právní moci rozhodnutí doplatí, správní řízení MF zastaví. "Předpokládám, že pan ministr rozhodne do jednoho měsíce," uvedl Jakob.

Sazka dluží i státu

Sazce ovšem nyní hrozí, že přijde o veškeré licence. Státu totiž neuhradila správní poplatky z provozování loterií a jiných podobných her za rok 2010 ve výši 66 miliónů Kč. Poplatky přitom byly splatné 20. dubna. MF proto kvůli neuhrazení poplatků zahájilo se Sazkou správní řízení.

Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Insolvenční správce Josef Cupka následně popřel pohledávky za loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Zbylé pohledávky za 9,273 miliardy Kč zůstávají zatím nedořešené.

Schůze věřitelů se uskuteční 26. května v Národním domě na Vinohradech. Od výše pohledávek se odvíjí síla hlasovacích práva jednotlivých věřitelů loterijní společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám