Hlavní obsah

Saudská Arábie zvýší těžbu ropy, její ceny klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERODAM

Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Purnomo Yusgiantoro podpořil návrh Saúdské Arábie na výrazné zvýšení těžebních kvót. Kartel přitom o víkendu, kdy mohl o zvýšení jednat, nic takového neudělal. Saudská Arábie se následně sama rozhodla, že těžbu zvýší. Světové ceny ropy po tomto rozhodnutí začaly klesat.

Foto: Škoda Transportation

Skupina Škoda Transportation posiluje v zahraničí. Koupila totiž kontrolní podíl ve finské firmě TransTech.

Článek

Brzy ráno se cena americké ropy West Texas Intermediate v Singapuru pohybovala kolem 39,48 dolarů za barel, proti pátku tak zlevnila o zhruba jedno procento.

Saudská Arábie navrhovala zvýšení těžby i na víkendovém setkání zemí vyvážejích ropu (OPEC). Ostatní země s tím ale nesouhlasily. O návrhu se dokonce ani nejednalo a některé státy proti podobnému nápadu ostře protestovaly. Například Katar nabo Libye. Saudská Arábie tak produkci zvýší sama.

Kartel ke zvýšení těžby vyzvali i ministři financí skupiny G7. V nedělním prohlášení uvedli, že vysoká cena ropy by mohla uhrozit rozvoj světové ekonomiky.

Téměř všechny země OPEC těžbu překračují

Saúdská Arábie je jediným členem OPEC, který ještě může těžbu výrazněji zvýšit. Ostatní členové už těží s využitím všech svých kapacit, takže zvýšení těžby v rámci kartelu by jim nepomohlo. Už teď ale většina členů OPEC těží víc než by měla. To ale není příliš vzácným jevem.

OPEC má podle nynějších pravidel denně těžit asi 23,5 miliónu barelů ropy, od začátku května ale těžbu překračuje minimálně o dva milióny barelů. Saúdská Arábie v pátek navrhla zvýšit těžební kvóty právě o dva milióny, čímž by ale jen legitimizovala nynější nadlimitní těžbu. OPEC však o návrhu Arábie ani nejednal.

OPEC po víkendové schůzce vydal jen krátké sdělení, v němž uvedl, že kartel je vysokými cenami ropy "hluboce znepokojen" a že je v jeho zájmu uklidnit trhy a podpořit globální růst ekonomiky.

Reklama

Související články

OPEC tvrdí, že za drahou ropu nemůže

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude o víkendu jednat v Amsterodamu o návrhu zvýšit denní limity těžby. To by mohlo snížit rekordní ceny ropy...

Výběr článků

Načítám