Hlavní obsah

S dražším plynem podražily také pálenice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také pálenice ohrožuje inflace a zdražování paliv, hlavně plynu. Ne všechny asi přežijí. Už nyní se mezi nimi rozevírají nůžky v nákladech na vypálení litru destilátu. Většina pálenic totiž topí plynem, který je pro obsluhu jednodušší a umožňuje operativně upravovat ohřev. Domácí pálenka se tak pomalu stává luxusním zbožím. Nejen spotřební daň, ale i náklady na pálení šroubují cenu nahoru.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Šmerák z pálenice v Hruškách degustuje čerstvě vypálený destilát.

Článek

Výjimkou už není pět set korun za litr stoprocentního alkoholu. Tedy například 250 korun za padesátiprocentní slivovici.

„Když vezmu náklady na vypěstování ovoce, na odvoz do pálenice a další a pak dám 250 korun za vypálení litru, znamená to v součtu nějakých 350 korun a to je moc. To už se opravdu nevyplatí,“ říká zahrádkář Vladimír Procházka. Tipuje, že se více lidí přikloní k ilegálnímu, mnohdy velmi nebezpečnému domácímu pálení.

„Šli jsme o sto korun nahoru. Cena litru padesátiprocentní pálenky je teď 250 korun. Zdražit jsme museli kvůli rostoucí ceně plynu,“ uvedl pro Právo Pavel Horáček z Pěstitelské pálenice Aromapal v Kobylnici na Brněnsku.

Zdražování potravin: Nejvíc šlo nahoru máslo a sýr

Ekonomika

Podobně i pálenice v Blučině na Brněnsku účtuje 247 korun za stejný obsah alkoholu, což znamená 494 korun za litr stoprocentního alkoholu.

Na druhé straně cenového vějíře je Jiří Šmerák z Pěstitelské pálenice Zapo v Hruškách na Břeclavsku. S částkou 176 korun za padesátistupňový destilát patří mezi levnější výrobce. „Cena za vypálení litru alkoholu je u nás 352 korun. Proti loňské sezoně je to o dvacet víc. Sjednali jsme si cenu plynu na tři roky, takže u nás se náklady na pálení změnily minimálně. Ještě dva roky můžeme fungovat, co bude potom, těžko říct,“ řekl Právu Šmerák.

Kroupy možná palírnám pomohou

I když v Hruškách patří k levnějším pálenicím, důvody k radosti nemají. „Sezona není dobrá. V okolí letos vůbec nejsou meruňky. A my jsme v kraji, kde šedesát procent zpracovaného ovoce jsou právě meruňky. Navíc tu prošlo tornádo, za kterým zůstal pás, ve kterém není ani jeden strom,“ říká Šmerák.

Na druhé straně dalších druhů ovoce k pálení by mohlo být dost. Krupobití, které v několika vlnách postihlo velkou část jižní Moravy, spoustu ovoce poškodilo a přesunulo je z konzumní do průmyslové kategorie. Vhodné je tedy jen na mošty, protlaky či právě na destiláty. Letošní sezonu tak v hrušecké pálenici mohou zachránit zájemci o pálení ze širšího okolí, které může zaujmout nižší cena.

Kroupy, záplavy i tornáda. Bouřky způsobily škody za víc než miliardu

Ekonomika

V Hruškách minimálně zdražili i proto, že se na situaci včas připravili. Před sezonou vyměnili kotel pro první pálení, takzvaný surovinový kotel. Upravili část pro finální pálení destilátu. Výměnou zařízení dosáhli, že výsledný destilát do sebe pojme více aromatických látek. Do pálenice investovali více než tři sta tisíc korun.

„Navíc jsme instalovali předehřev do příjmové nádoby, do které vysáváme kvas před vpuštěním do kotle. Tím, že vstupní surovinu k pálení máme ohřátou odpadním teplem, šetříme asi dvacet procent energií,“ uzavřel Šmerák.

Reklama

Výběr článků

Načítám