Hlavní obsah

RWE plní zásobníky plynu na maximum, chce předejít problémům z Ruska

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uplynulo půl roku od poslední plynové krize, kdy byla Evropa odříznuta od dodávek zemního plynu z Ruska. Česko na rozdíl od Slovenska nouzi nezažilo, aby se však případným problémům předešlo i během následující zimy, většinový dodavatel zemního plynu v ČR společnost RWE Transgas již na maximum plní své zásobníky.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

„Vývoj rusko-ukrajinských vztahů v oblasti dodávek zemního plynu sledujeme dlouhodobě a s velkou ostražitostí. Důvody jsou po letošním lednu jasné - chceme být dobře připraveni, abychom stejně jako na začátku roku dokázali rychle reagovat a dodávat zemní plyn našim zákazníkům,“ řekl Novinkám mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Podle něj chce společnost stávající zásobníky rozšířit, což však nelze udělat ze dne na den. „Česká republika už nyní disponuje na evropské poměry velmi vysokou skladovací kapacitou. Na rozšíření našich zásobníků pracujeme dlouhodobě a do roku 2013 chceme zvýšit jejich kapacitu o třetinu,“ dodal Chalupský.

Spory mezi Ruskem a Ukrajinou, která je důležitou tranzitní zemí, ohledně plateb způsobily, že se na začátku ledna Evropa ocitla bez dodávek plynu. Česko bylo tehdy naštěstí dobře zásobené a bez přísunu plynu by tehdy vydrželo zhruba dva měsíce. To však nakonec nebylo třeba, ČR byla stejně jako mnoho jiných zemí bez plynu 14 dní, tedy od 7. do 20. ledna.

Další výpadky v dodávkách plynu lze však i nadále označit jak časovanou bombu, protože problémy mezi Ruskem a Ukrajinou přetrvávají. Zrovna před několika dny zaplatila Ukrajina za ruský plyn doslova na poslední chvíli. EU již doporučila všem členským zemím, aby si udělaly větší zásoby na letošní zimu.

„Nemůžeme vyloučit, že se podobná situace z ledna nebude opakovat. Každé přerušení dodávek přes Ukrajinu by bylo znovu nepříjemné a vyžadovalo by opět mimořádná opatření a řešení. Na případné výpadky jsme dobře připraveni,“ dodal Chalupský.

Na lednovou krizi doplatilo například Slovensko, chybějící plyn zpomalil celou tamní ekonomiku. Premiér Robert Fico tehdy uvedl, že země tak denně tratí zhruba 2,7 miliardy korun. Slovensku vypomohlo právě RWE.

„Pokud ta potřeba znovu vznikne a budeme mít k dispozici dostatečné objemy plynu, případně si slovenští partneři zajistí své objemy na západním trhu, tak by takové pomoci nemělo nic bránit. Tyto úvahy mají však v sobě obsaženo mnoho 'kdyby',“ odpověděl mluvčí RWE na otázku, zda by společnost v případě další krize znovu vypomohla našim sousedům.

Evropě má pomoci Nabucco:
Právě kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska se již dlouho hovoří o výstavbě nového plynovodu, který by zásoboval Evropu. Již v pondělí byla proto podepsána dohoda mezi zástupci Turecka a čtyř zemí Evropské unie o výstavbě plynovodu Nabucco. Fungovat byl měl od roku 2014 a má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Středního východu do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám