Hlavní obsah

Růst průmyslu v září zpomalil

PRAHA

Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 6,6 procenta. Několik měsíců v řadě tak zvolňuje tempo růstu. V srpnu rostla o 8,7 procenta. Stále se daří hutním podnikům, firmám, které vyrábějí dopravní prostředky, a nově také papírenskému a tiskařskému průmyslu.

Foto: Kuba Jíra
Článek

Poprvé po třech letech ale průmyslové podniky zaměstnávaly více lidí než před rokem. "K nejvyššímu růstu zaměstnanců došlo v odvětvích výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, výroba pryžových a plastových výrobků a výroba dopravních prostředků a zařízení," uvedl Český statistický úřad, který ve čtvrtek údaje zveřejnil.

"Silná růstová dynamika českého průmyslu se začíná promítat na trh práce, zaměstnanost v oprůmyslu se zvýšila o 1300 lidí," řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Vše, co firmy vyrobí, prodají

Tržby průmyslových podniků se zvýšily o osm procent. Z vývozu výrobků  podniky dokonce utržily o 17,2 procenta více než v loňském září.

"Vývoj tržeb se vyvíjí nad produkcí, což znamená, že firmy nevyrábějí na sklad. Zároveň dynamika zakázek slibuje pokračování silného růstu. Rostou i zakázky do zahraničí, a zatím se tak nepotvrzuje riziko utlumení oživení u našich obchodních partnerů. Očekáváme proto, že průmyslová výroba bude stále růst vysokým tempem, v roce 2005 předpokládáme růst o 12 procent," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

Tržby z průmyslové činnosti podniků pod zahraniční kontrolou se zvýšily o 13,2 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách byl nadpoloviční - 53 procent. Tržby z přímého vývozu u těchto podniků vzrostly v běžných cenách o 19,8 procenta a na celkových tržbách se podílejí už téměř 75 procenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny v průmyslu jsou na jedenáctiletém maximu

Ceny v průmyslu se v srpnu meziročně zvýšily o 8,1 procenta, a rostly tak nejvíce od října 1993. Rozhodující vliv na zvýšení, které do značné míry ovlivňuje...

Výběr článků

Načítám