Hlavní obsah

Růst cen v Česku přibrzdil. Inflace v únoru klesla na 1,8 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v únoru zpomalil na 1,8 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v lednu a nejméně od listopadu 2016. Zdražovaly hlavně potraviny. V pátek o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

V únoru proti loňsku nejvíc zdražily potraviny jako vejce (o 24,1 procenta) nebo máslo o 11,2 procenta. V lednu bylo meziroční zdražení ale ještě výraznější. V únoru dál mírně zdražily také alkoholické a nealkoholické nápoje a tabák. Naopak zlevnila zelenina, například brambory o 25,2 procenta.

Oproti loňsku naopak mírně zlevnily oděvy, obuv a telekomunikační služby.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka za zpomalením inflace stojí zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. „Vyšší úrokové sazby navíc pomohou zklidnit situaci na realitním trhu a česká ekonomika se postupně vrátí do rovnovážného stavu,“ soudí ekonom.

„Přestože se v roce 2018 bude inflace držet ve svém tolerančním pásmu, lze očekávat zdražování některých potravin. Tato situace nejvíce poškodí nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ dodal Křeček.

Spotřebitelské ceny v Česku loni v průměru stouply o 2,5 procenta, což je nejvíce za posledních pět let. Nejsilněji se na tom podepsalo zdražování potravin a nájemného. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám