Hlavní obsah

Rusové si začnou vyrábět citroëny v opuštěné továrně firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bývalé továrně nadnárodní automobilky Stellantis jižně od Moskvy začíná vyrábět vozy ruská firma Automotive Technologies. Společnost podle agentury Reuters uvedla, že bude sériově produkovat model Citroën C5 Aircross. Součástky jí dodá Čína.

Foto: Petr Horník, Právo

Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid

Článek

Koncern Stellantis své aktivity v Rusku po invazi na Ukrajinu přerušil a ze země odešel. Už dříve přiznal, že nad aktivitami ruské pobočky „ztratil kontrolu“.

„Dne 27. března byla v závodě v Kaluze zahájena sériová montáž crossoverů Citroën C5 Aircross,“ uvádí Automotive Technologies. „Vozy se v salonech oficiálních prodejců Citroën objeví v květnu 2024,“ sdělila firma.

Reuters už v únoru napsal, že Automotive Technologies dovezla loni v prosinci do závodu v Kaluze nejméně 42 automobilových souprav pro montáž modelu Citroёn C5 Aircross. Soupravy vyrobila v Číně čínská společnost Dongfeng Motor Group.

Stellantis spolupracuje s Číňany

Automobilka Stellantis minulý měsíc uvedla, že kvůli opuštění svých ruských operací vykázala ztrátu 144 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Zopakovala, že po 31. prosinci 2023 dospěla k závěru, že „ztratila kontrolu nad svými subjekty v Rusku“.

Společnosti Dongfeng a Stellantis, což je třetí největší výrobce automobilů na světě podle tržeb, provozují v Číně společný podnik. Jeho prostřednictvím může Dongfeng vyrábět a prodávat v Číně vozy Stellantis.

Stellantis investuje miliardy v Jižní Americe, chce prorazit s hybridy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám